Банкнотите в обращение намаляват, но стойността им се увеличава

2578
Банкнотите в обращение намаляват, но стойността им се увеличава
Снимка: iStock

Броят на банкнотите в обращение у нас намалява за първи път от седем месеца насам, но общата им стойност продължава да расте. Това се дължи на спад в броя на банкнотите с по-ниски номинали и продължаващото нарастване на броя на банкнотите от 50 и 100 лева. В резултат на динамиката, която кореспондира с ускорената инфлация, най-едрите банкноти у нас вече доближават 60% от всички купюри, циркулиращи в родната икономиката.

Броят на банкнотите в обращение намалява през септември с минималните 0.24% спрямо предходния месец август до общо 584.2 млн. броя, сочат данните на Българската народна банка. В същото време общата стойност на всички банкноти нараства през септември с 0.44% на месечна база до 25.9 млрд. броя.

Рекорден брой банкноти от 100 лева в обращение

Най-едрата банкнота у нас не спира да увеличава присъствието си в българската икономика на фона на ускорената инфлация, която се намира...

Така през септември броят на купюрите в обращение намалява с 1.42 млн. броя, докато общата стойност се увеличава със 114.5 млн. лева.

За последно спад в общия брой на банкнотите в обращение бе отчетен през месец февруари тази година, когато се наблюдаваше минимално понижение на месечна база от 0.08% (440 000 броя банкноти).

През септември броят на банкнотите от 5, 10 и 20 лева намалява, докато тези с номинал от 50 и 100 лева продължават да нарастват.

Банкнотите от 5 лева намалява с 0.23% на месечна база до общо 31.3 млн. броя (обща стойност от 156.7 млн. лева), купюрите от 10 лева се свиват с 1% до общо 88.2 млн. броя (обща стойност от 882.5 млн. лева), а тези от 20 лева записват спад от 2% до общо 126.5 млн. броя (обща стойност от 2.5 млрд. лева).

Банкнотите с номинал от 50 лева нарастват през септември с 0.44% на месечна база до общо 228.9 млн. броя (обща стойност от 11.4 млрд. лева), докато тези с номинал от 100 лева се увеличават с 1.2% до общо 109.1 млн. броя (обща стойност от 10.9 млрд. лева.

Парите в обращение преминаха границата от 25 млрд. лева

Парите в обращение у нас нарастват с 13.2% на годишна база през второто тримесечие и вече надхвърлят 25 млрд. лева. За година стойностт...

Така към края на месец септември тази година, банкнотите от 50 и 100 лева вече оформят близо 58% от всички налични банкноти в обращение в България. Стойността на двете най-едри купюри в българската икономика възлиза на 22.3 млрд. лева или цели 86% от общата стойност на всички банкноти в обращение.

През последните години броят на банкнотите с висок номинал не спира да се увеличава, което вдига и общата стойност на парите в обращение с бързи темпове.

За последните 12 месеца броят на банкнотите от 50 и 100 лева е нараснал съответно с 13% и 19%. Към края на септември миналата година те заемаха 53% от всички купюри в обращение и 83.5% от общата стойност на банкнотите в икономиката. Тоест за една година делът на едрите банкноти е нараснал с приблизително 5 процентни пункта както по отношение на броя, така и по линия на общата стойност.

Общият брой на банкнотите в обращение у нас нараства с 6% на годишна база към края на месец септември тази година. Общата стойност на банкнотите в обращение се увеличава с 12.4% или 2.85 млрд. лева за същия период.

Годишната инфлация през септември тази година се намира на 24-годишен връх, достигайки 18.7%, сочат данните на Националния статистически институт.

Кои български монети са инвестиционно злато?

Възпоменателните монети са високо ценени от всеки колекционер заради ограничения им тираж, който е един от признаците, определящ инвест...

Още: Едрите банкноти оформят над 50% от парите в обращение у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com