Без анализ и на калпак: Всички чиновници с по-високи заплати

9816
Без анализ и на калпак: Всички чиновници с по-високи заплати
Снимка: БГНЕС

Милиони левове дава правителството в оставка за възнаграждения на чиновниците. Това за пореден път се прави без анализ и на калпак. Новият модел на заплащане в администрацията, от който се очакваше да отстрани диспропорциите между бедни и богати министерства и агенции, се оказа вдигане с твърда сума на абсолютно всички заплати, пише в. "Сега"

Припомняме, че миналата сеодмица с правителството постановление бяха одобрени близо 270 млн. лв. за заплати на чиновниците. Парите бяха отпуснати в държавния бюджет с категорично изискване с тях да бъдат отстранени трупани с години диспропорции, но от постановлението става ясно, че задачата се е оказала непосилна.

ОЩЕ: Увеличават заплатите на 53 000 държавни служители

По-високи заплати за всички

Индивидуалните заплати на чиновниците се вдигат с твърда сума - от 200 лв. за най-ниското ниво до 300 лв. за ръководно ниво 2. Така се увеличават индивидуалните основни месечни заплати на всички държавни служители, независимо дали работят в бедна или богата структура и има ли диспропорция в бюджета на съответната администрация за заплати или не.

Вдигат се рязко и минималните заплати за всички нива в администрацията. За шестте най-ниски нива от 933 то става 1400 лв. - тук попадат стажанти, сътрудници и изпълнители без опит. Минималната заплата за най-високото експертно ниво - съветник в дирекция "Правна" на МС, от 933 лв. става на 2100 лв. Най-ниското минимално възнаграждение за главен секретар на министерство става 2500 лв. При най-ниските нива "изпълнителна власт" се вдигат и максималните заплати.

Вдигането на тези минимални нива е по-свързано с основната цел на задачата - справедливост, защото служители, които не могат да достигнат новия минимум с одобреното твърдо увеличение от 200 до 300 лв., ще получат повече. Новите минимуми премахват и съществуващи абсурдно ниски нива на възнагражденията, които нямат нищо общо с реалните заплати, а само създават изкуствено ниска долна граница.

ОЩЕ: Чиновниците искат по-високи заплати: Протест пред МС (СНИМКИ)

От вдигането на минималните заплати и необходимостта да получат по-висока твърда добавка за достигането им ще се възползват 8377 служители, за някои от които увеличението може да достигне реално до 98% спрямо получаваното в момента. Авторите на анализа не представят разчет, който да покаже колко пари ще отидат по формулата с твърдата сума и какъв допълнителен ефект идва от въведените нови минимуми, които ще се усетят от най-ниско платените служители.

Големи диспропорции

Целият този модел почти няма нищо общо с представения преди него анализ за големите диспропорции в държавната администрация. Самият отказ да се изследва делът от целия бюджет на конкретните администрации, който отива за допълнително материално стимулиране, е много сериозен компромис. В анализа по тази тема, готвен от администрацията на Министерския съвет, се обяснява, че тези данни следва да бъдат изследвани от финансовото министерство.

Разходите за ДМС не могат да надхвърлят 30% от разходите за възнаграждения и осигуровки, но в едни министерства и агенции има пари за бонуси, в други - не. Натрупани са и много сериозни исторически диспропорции с безпринципно вдигане на индивидуалните основни месечни заплати в отделни министерства.

ОЩЕ: Да се дават до 2500 лв. помощ на някои държавни служители: Предложение

Това се признава в прав текст в анализа на МС, че от началото на 2020 г. до края на 2023 г. съответните правителства са приели 89 постановления за увеличаване на разходите за заплати в държавната администрация на обща стойност 947,7 млн. лв. Дори и на места да е помогнало за преодоляване на съществуващи дисбаланси, всички тези решения без отчитане на общия модел на заплащане водят до нови диспропорции, признава администрацията на МС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хазартни компании: Законовите промени ще ощетят държавния бюджет

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Доброволци от Пощенска банка засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com