Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Да се дават до 2500 лв. помощ на някои държавни служители: Предложение

07 декември 2023, 15:40 часа • 1296 прочитания

До 2500 лева парична помощ веднъж на годината за изпаднали в беда настоящи или бивши военни предлага министърът на отбраната Тодор Тагарев.

На тази подкрепа ще могат да разчитат изпаднали в тежко материално положение военнослужещи, пенсионирани военнослужещи, военноинвалиди и военнопострадали, ветерани от войните, цивилни служители, курсанти и български граждани, участвали в мисии и операции на въоръжените сили на Република България извън територията на страната. Това става ясно от публикуваната за публични консултации в сайта strategy.bg промяна в Наредбата за условията и реда за подпомагане с парични средства  на лицата по чл. 226з и чл. 298, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

Парите ще се отпускат с цел задоволяване на епизодични или сезонни потребности, както и за посрещане на разходи при болест, смърт, злополука, при стихийни бедствия и аварии, довели до загуба на имущество и др.

Кой има право на тази помощ ще решава Комисия по материалното подпомагане, чийто състав се определя от министъра на отбраната.  

Ако се докаже необходимост от по-голяма сума, комисията може да вземе решение за отпускането ѝ само след писмено разрешение на военния министър или оправомощено от него лице.

Обсъждането на промените ще продължи до 3-ти януари догодина.

Мотивите

Причините, които налагат приемането на предложения проект, най-общо са свързани с необходимостта от прецизиране на условията и реда, както и създаването на точни и ясни критерии, по които ще се отпуска материалната помощ в парични средства. Един от основните критерии е обвързан с изменение в Закона за социалното подпомагане, прието и обнародвано в ДВ бр. 102 от 23.12.2022 г. - „Социалните помощи се определят на база размера на линията на бедност за съответната година, определена с постановление на Министерския съвет“.

Още по тема отбрана: 

Тодор Тагарев: Предвижда се да придобием дронове за ударни цели

Част от силите за отговор на НАТО и ЕС у нас с оценка "боеготов"

"Щит на европейското небе": България се включва в съвместната покупка на ПВО

 

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес