БНБ пуска сребърна монета, посветена на хан Омуртаг

34136
БНБ пуска сребърна монета, посветена на хан Омуртаг
Снимка: БНБ

Нова възпоменателна монета, посветена на хан Омуртаг, пуска в обращание Българската народна банка от 8 ноември тази година, съобщават от БНБ.

Възпоменателната монета „Хан Омуртаг” е изработена от сребро с нанесено частично позлатяване и принадлежи към серията „Средновековни български владетели”.

Паричката е с номинална стойност 10 лева. „Хан Омуртаг” ще бъде пуснат в тираж от 3 000 броя, като ще се продава на цена от 96 лева.

Диаметърът на монетата е 38.61 мм, а теглото – 23.33 грама. Изработката е от сребро, проба 925/1000 с нанесено частично позлатяване.

Изобразени са следните елементи: позлатен медальон с изображение на медальон на хан Омуртаг; в полукръг горе надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“; долу номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и емблемата на БНБ с годината „1879“ върху лентата, а под тях годината на емисията „2021“.

Коя е най-масовата монета в България?

Монетите в обращение у нас достигат 2.821 млрд. броя към края на месец септември тази година, сочат данните на Българската народна банк...

На гърба на монетата са изобразени следните елементи: отделени със зрънчест пръстен са изображения на колоната с Чаталарския надпис и фрагмент от миниатюра от „Хроника“ на Йоан Скилица с изображение на владетеля. Околовръст по външния пръстен е изписано – горе надпис „СРЕДНОВЕКОВНИ БЪЛГАРСКИ ВЛАДАТЕЛИ“, а долу – „ХАН ОМУРТАГ“.

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси на пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК АД, Първа инвестиционна банка АД, Райфайзенбанк (България) EАД и Тексим Банк АД.

В периода от 8 до 10 ноември 2021 г. включително всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от Българската народна банка до 2 броя монети, след което възпоменателната монета „Хан Омуртаг“ ще се продава без ограничения.

Средната банкнота стигна 42 лева

Средната стойност на банкнотата в обращение достигна 41.88 лева към края на третото тримесечие на тази година. Това е повишение от 11.1...

Списък на офиси и клонове на банки, в които ще се продава новата възпоменателна монета „Хан Омуртаг“, емисия 2021 година вижте тук.

Хан Омуртаг

Хан Омуртаг (?–831) е български владетел, известен с цялостната си административна реформа, превърнала България в централизирана средновековна монархия, с мащабното си строителство и стопанския разцвет на страната по време на неговото управление, пише в Информационната дипляна за монетата, публикувана от БНБ.

Първороден син на хан Крум, Омуртаг се възцарява през 814 г. Сред първите му дела е подписването на 30-годишен мирен договор с Византия. Със сила той връща в пределите на България отцепилите се славянски племена западно от р. Тимок, а чрез успешна политика на разселване на славяни и българи преустановява отпадането от страната на други територии. Мирът позволява на Омуртаг да възстанови опожарената столица Плиска и да разгърне мащабно строителство – при неговото управление са изградени многобройни дворци, култови и жилищни сгради, крепости, мостове и други постройки.

Проведената от него административна реформа продължава започнатото от баща му: страната е разделена на 10 комитата, начело с назначени от хана комити, и е създадена обща войска с единно ръководство, състояща се от постоянна владетелска дружина и военно опълчение. В резултат държавата се централизира и се утвърждава божествеността на ханската власт. Макар да отменя автономията на славяните, Омуртаг продължава да ги издига в двора си, с което намалява противоречията между отделните народи и стабилизира държавата. Противодействайки на влиянието на Византия, той провежда гонения срещу християните и лишава приелия християнството свой първороден син от престола.

Царуването му е най-добре документираният период от средновековната българска история. Известна е колоната с Чаталарския надпис, на която са изсечени думите на владетеля: „Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил.“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com