Дълговете на българите намаляват: Експерт съветва как успешно да управляваме парите си

1570
Дълговете на българите намаляват: Експерт съветва как успешно да управляваме парите си
Снимка: Pexels

През този януари, за пръв път от 10 години насам, няма бум на задлъжнялостта през януари, показват наблюденията на Асоциация за управление на вземания.

"Данните са наистина окуражаващи. Ако преди всеки трима от 10 българи, с които ние сме разговаряли, казваха: "Аз сега ще си платя тока и парното, вие ме търсите за заема за телевизора", сега е всеки един от 10, което е напредък. В нашата индустрия има една цикличност, обикновено януари и февруари са ни много трудни месеци, защото идват след коледни, новогодишни празници, високи сметки, поради студеното време...", каза председателят на Асоциацията за управление на вземания Райна Миткова в студиото на Bulgaria on air. Традиционно през декември българинът много обича да си плаща всички сметки.

Тя сподели, че един от притеснителните фактори е инфлацията, която е на високи нива през последните две години, но българите сме преживели доста такива кризи. "Данни на НАП показват, че ние сме похарчили 60 млн. по-малко, което значи, че сме започнали да харчим с разум и с мисъл за бъдещето, което е добър знак,“ казва Миткова.

Потребителското кредитиране расте с размах. Нашите доходи също обаче растат. Статистиката показва, че 3 пъти над нивото на инфлацията доходите ни са се повишили. Миткова коментира, че българите традиционно сме си спестовни. Имаме над 70 млрд. лв. в банките. „Благодарение на тази огромна маса пари лихвите в България са най-ниски в цяла Европа.“ Тя пояснява, че можем да си вземем потребителски кредит на около 4-5%, а ипотеката е 3%. Като недостатък тя отбелязва, че ние не сме научени добре да инвестираме. Инвестираме най-често в имоти и земя. Повече спестяват хората на възраст 35-40 и нагоре – това вероятно се дължи на житейски опит и умения, казва Миткова. Финансовите умения се учат.

Още: Кредитен консултант: Задлъжняваме с кредити, но продължаваме смело да купуваме имоти

Статистиката показва, че младите хора задлъжняват най-често, заради айфон, който е около 2500-3000 лв. Стартовата заплата в IT индустрията е над 2000 лв., тоест, по нейни думи, човек с такова заплащане, с 1-2 заплати, може да преодолее това. Златното правило, което Миткова споделя, е „Колкото и да получаваме – винаги, когато вземем възнаграждението си, първо да отделим настрана спестяванията.“

Финансови правила

  • Да имаме личен бюджет – да записваме приходи и разходи, за да видим зависимостите и как можем да оптимизираме;
  • Да разполагаме с 3-6 месеца „буфер“ (спестявания);
  • Да започнем да инвестираме в нещо, от което разбираме.

„Сложната лихва е 8-мото чудо на света“, казва Айнщайн. Ако всеки месец отделяме по 100лв. и ги инвестираме с доходност от 8%, то след 10 години ще имаме 19 хил.лв, казва председателят на Асоциацията за управление на вземания Райна Миткова.

Още: 4 начина да се сдобиете с бързи средства

Важно е да отделяме около 10% от дохода си, което да е „буфер“ – нашите заделени средства, които ни помагат в непредвидени ситуации. Така наречените „бели пари за черни дни“. Тя пояснява, че това не са пари за инвестиция, а пари, ако човек се разболее или го уволнят, съответно да има средства за 3-4 месеца, докато е безработен и да мине периода по-леко.

Трябва да знаем какви са разходите ни за жилище, за храна, както и какъв е стилът ни на живот. Много често харчим повече от това, което взимаме. Важно е да си записваме харчовете и да са ни пред очите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com