Европейска борса за криптовалути ще таксува потребителите за липса на активност

3435
Европейска борса за криптовалути ще таксува потребителите за липса на активност
Снимка: iStock

На фона на падащите обеми в търговията с криптовалути, борсите, които разчитат предимно на такси върху трансакциите, за да генерират приходи, биват изправени пред опасността от сериозен спад в приходите.

Базираната във Великобритания платформа за търговия с виртуални валути Bitstamp Limited, която е дъщерно дружество на Bitstamp – една от най-старите борси за криптовалути, която все още оперира на пазара, обяви промени в политиката си за начисляване на такси. Компанията ще започне да начислява такса за липса на активност от страна на потребителите от 1 август тази година. Новата такса засяга всички акаунти, по които няма активност в продължение на над 12 месеца и поддържат баланс по сметката си в размер по-малък от 200 евро, предава Forbes.

Цената на биткойн се срина с 5 000 долара, пазарът на криптовалути падна под 1 трилион долара

Биткойн се срина през уикенда и това повлече целия пазар за криптовалути надолу. Според анализатори това се дължи на спада в ценат...

Таксата ще бъде 10 евро на месец, като ще се прибира под формата на фиатна валута в евро или дигитални активи на същата стойност. При акаунтите, които поддържат баланс надхвърлящ 0 евро, таксата ще бъде начислявана първоначално във фиатна валута. Ако балансът по сметката не е достатъчен да покрие таксата, Bitstamp ще начислява таксата под формата на други фиатни средства, различни от евро или под формата на криптовалути на същата стойност.

Таксите за липса на активност няма да се прилагат за потребителите на американския филиал на борсата.

„Никой не обича таксите (ние също), но да поддържаме неактивни акаунти в разчетите е разход и за да продължим да осигуряваме чудесни услуги за всичките ни клиенти, взехме трудното решение да внедрим таксата за липса на активност”, посочват от базираната в Люксембург платформа чрез публикация в блога на компанията.

Въпреки, че подобно обявление е нещо сравнително ново за крипто сектора, подобни такси съществуват в света на традиционните банки, където потребителите трябва да поддържат неснижаем минимум по техните сметки или да извършват различни дейности през определен период от време за да избегнат такси.

Крипто бизнесът: Хиляди криптовалути ще се сринат

Някои играчи в индустрията на криптовалутите смятат, че хиляди виртуални валути вероятно ще се сринат, докато броят на съществуващ...

Bitstamp не е единствената компания, която започва да прилага подобни такси. Crypto.com таксува липсата на активност по техните дигитални портфейли за фиатни пари например.

Bitstamp понастоящем заема 29-та позиция в класацията на Forbes за Най-добрите глобални борси за криптовалути. Към края на март тази година, платформата предлага 53 вида виртуални валути и 134 пазара.

След като обемът в търговията с криптовалути в платформата достигна пик на дневните трансакции от 1 млрд. долара в края на 2021 година, когато биткойн поскъпна до близо 70 000 долара, търговията намаля с близо 90%. Според данните на Nomics, общите изтъргувани обеми по света през последните 24 часа възлизат на 165 млн. долара.

Още: Биткойн срещу злато: Кой актив е по-добър за съхранение на стойност?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com