Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?

917
Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?
Снимка: iStock

Преди една година швейцарската банка Credit Suisse се оказа на ръба на фалита и предизвика опасения на пазарите, които доведоха до срив на акциите на европейските банки и до повишаване на цената на застраховката срещу фалит, припомня Reuters.

Инвеститорите бяха притеснени за стабилността на кредиторите на фона на сътресенията сред регионалните банки в САЩ.

Организираното от държавата спасяване на Credit Suisse от конкурента UBS възстанови спокойствието. Оттогава насам европейските банки записаха забележително, макар и донякъде крехко, възстановяване, като отчитат рекордни печалби и се радват на двуцифрен ръст на цената на акциите си.

ОЩЕ: Пет големи банки платиха стотици милиони, не спазили законите

Поскъпване на акциите

Графика: Reuters

През март миналата година акциите на европейските банки поевтиняха рязко – цената на кницата на Deutsche Bank се понижи с повече от 1/5 за месеца, а европейският банков индекс записа най-лошия си месец от пандемията насам.

Оттогава цените на акциите се повишиха, като тази на UBS нарасна с 60%, а на италианската UniCredit – с почти 70%. Книжата на френската BNP Paribas и германската Deutsche Bank се представиха по-слабо, но все пак поскъпнаха.

Индексът STOXX Europe 600 Banks, проследващ банковия сектор в Европа, се повишава вече пет поредни месеца и е на най-високото си ниво от 2019 г.

Увеличаване на печалбите

Графика: Reuters

Възстановяването се дължи на повишаването на рентабилността на банките, за което допринесоха най-вече по-високите лихвени проценти, които увеличиха нетния лихвен доход на банките – разликата между парите, които банките плащат по депозити, и тези, които печелят по кредити.

Банки като испанската Santander, UniCredit и британската NatWest отчетоха скок в печалбите поради по-висок нетни приходи от лихви. Много от тях разпределиха огромни дивиденти и организираха обратни изкупувания.

Въпреки това с достигането на върха на лихвените проценти анализаторите очакват печалбите да навлязат в плато, а след това да спаднат.

Възстановяване на облигациите AT1

Графика: Reuters

За облигациите AT1 се заговори, когато тези на Credit Suisse на стойност 16 млрд. швейцарски франка (18 млрд. долара) бяха отписани като част от спасяването на банката от UBS.

Цените на други банкови облигации от типа AT1 се понижиха, като в края на март миналата година някои паднаха под 80 и дори 60 цента от еврото. Оттогава насам AT1 облигациите на големите банки рязко се възстановиха.

ОЩЕ: Русия замрази активите на UBS и Credit Suisse

Опасенията относно експозицията към сектора на бизнес имотите обаче доведоха до нов спад на цените на някои специализирани облигации на германски банки през тази година, като най-силно засегнати бяха AT1 облигациите на Deutsche Pfandbriefbank и Aareal.

Слабост на пазара за бизнес имоти

Графика: Reuters

Секторът на бизнес имотите е потенциално слабо място за банките, тъй като цените рязко се забавят, защото делът на незаетите площи се покачва, а по-високите разходи по заемите оказват натиск върху задлъжнелите строителни предприемачи.

Общо европейските банки имат експозиция в размер на 1,4 трлн. евро към бизнес имотите. По оценки на S&P Global общите активи на европейските банки, без Обединеното кралство, възлизат на близо 28 трлн. евро през миналата година.

Анализаторите на Morgan Stanley отчетоха този месец, че европейските банки са намалили експозицията си към бизнес имоти и могат да издържат на по-нататъшно понижение на цените, въпреки че някои отделни кредитори са по-изложени на риск.

Липсват сливания и придобивания

Графика: Reuters

Придобиването на Credit Suisse от UBS е най-голямото банково сливане след финансовата криза от 2008 г., когато редица кредитори в Европа и САЩ бяха принудени да извършат спешни сливания.

Извън кризите големи сливания и придобивания на европейски банки почти не са осъществени, особено трансгранични сделки.

Според ръководители и инвеститори пречките пред сливанията са оставили европейските кредитори в по-нестабилно състояние от доминиращите американски конкуренти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com