Изтеглихме жилищни кредити за 240 млн. лева само за два месеца

5668
Изтеглихме жилищни кредити за 240 млн. лева само за два месеца
Снимка: iStock

Жилищното кредитиране продължава да расте с рекордна скорост, въпреки предупрежденията на Българската народна банка, че при влошаване на икономиката може да се стигне до ръст на необслужваните заеми и обезценките.

Само за първите два месеца на настоящата 2022 година, отпуснатите жилищни заеми у нас нарастват с 240.8 млн. лева. Така към края на месец февруари, общата сума по всички кредити за жилище достига 14.371 млрд. лева, сочат данните на БНБ.

БНБ: Рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, налагат специално внимание

Горещият жилищен пазар и високата кредитна активност на банките могат да доведат до повишаване на необслужваните кредити при евентуално...

Това представлява рекорден ръст от 18.1% на годишна база след като през последните 12 месеца, отпуснатите жилищни кредити се увеличиха с внушителните 2.199 млрд. лева. Годишният темп на растеж продължава да нараства, тъй като през предходния месец януари увеличението бе на ниво от 17.9% на годишна база.

През миналата година БНБ няколко пъти посочи, че високата кредитна активност в жилищния сегмент може да доведе до ръст на лошите кредити при евентуално влошаване на икономическата среда. В последното си съобщение за определяне нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции у нас, БНБ отново повтори позицията си по отношение на риска, свързан с рекордното нарастване на жилищните кредити.

Според регулатора, високите темпове на кредитен растеж при настоящите нива на лихвите могат да доведат до увеличаване на задлъжнялостта, което при „вече ясно очертана тенденция към промяна на лихвения цикъл” да навреди на възможността на кредитополучателите да обслужват заемите си.

„Кредитите за домакинства продължават да нарастват с ускорени темпове, особено в сегмента на жилищните кредити. Запазването на текущите темпове на кредитен растеж при настоящите нива на реалните лихвени проценти създава предпоставки за увеличение на задлъжнялостта, което при вече ясно очертаната тенденция към промяна на лихвения цикъл може да се отрази негативно върху способността на кредитополучателите да обслужват задълженията си и да доведе до нарастване на необслужваните кредити и обезценките при потенциално влошаване на икономическите условия.”, посочват от БНБ.

Поради това централната банка определи ниво на антицикличния буфер в размер на 1.5% и за второто тримесечие на 2023 година. В края на миналата година, регулаторът увеличи буфера от 1% на 1.5%, като решението влиза в сила от януари 2023 година. БНБ има задължението да уведомява за решението си 12 месеца преди влизането му в сила.

БНБ вдига нивото на антицикличния буфер заради високата кредитна активност

Българската народна банка взе решение за повишаване на нивото на антициклиния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции...

Силният интерес към жилищните заеми се случва въпреки високите цени на недвижимите имоти у нас. Според експерти, високата инфлация също влияе на пазара, тъй като все повече хора виждат инвестицията в имот като средство против обезценяване на спестяванията.

Потребителските кредити също нарастват в синхрон с жилищните заеми. За първите два месеца на тази година, отпуснатите заеми за потребление нарастват със 192 млн. лева до общата сума от 13.4 млрд. лева. Това представлява годишно увеличение от 11.3% (11.2% месец по-рано).

Бум на бизнес заемите

От началото на годината заемите за бизнеса записват най-сериозното повишение. За първите два месеца на тази година сумата по тях нараства с цели 900.7 млн. лева до общо 38.1 млрд. лева към края на февруари, сочат данните на БНБ. Това може да се тълкува като раздвижване в родната икономика след стагнацията в резултат на COVID-19 пандемията.

Данните обаче са към края на февруари, което означава, че засега няма информация дали ефектите от войната в Украйна се отразяват на кредитния пазар у нас и активността на фирмите на родния пазар. Кредитите за нефинансовите предприятия нарастват с 6.6% на годишна база през февруари 2022 година при 4.8% годишно повишение през предходния месец януари.

Общата сума по кредитите за неправителствения сектор в България достига 72.275 млрд. лева (49.2% от БВП) към края на февруари. Обемът нараства с 9.7% на годишна база, увеличавайки темпа на растеж спрямо предходния месец (8.5% годишен ръст).

Потребителските кредити поскъпват

Лихвите по потребителските кредити нараснаха до едногодишен връх в края на миналата година, докато в същото време цената на жилищните з...

Депозитите на неправителствения сектор достигат 103.031 млрд. лева (70.2% от БВП), като годишното им увеличение възлиза на 8.5% (8.3% годишно повишение през януари 2022 година).

Депозитите на нефинансовите фирми достигат 32.238 млрд. лева (22% от БВП) в края на февруари 2022 година. В сравнение със същия месец на 2021 г. те се увеличават с 10.1% (7.8% годишно повишение през януари 2022 година).

Депозитите на финансовите предприятия нарастват с 16.8% на годишна база през февруари 2022 година (11.1% годишно повишение през януари 2022 г.) и в края на месеца достигат 3.782 млрд. лв. (2.6% от БВП).

Депозитите на домакинствата възлизат на 67.011 млрд. лева (45.6% от БВП) в края на февруари тази година, като забавят темпа на растеж до 7.3% на годишна база. Преди месец годишното увеличение достигаше 8.3%.

Още: Лихвите по кредитните карти у нас вървят нагоре

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси