НАП събра просрочени задължения за близо 4 млрд. лева

2349
НАП събра просрочени задължения за близо 4 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

Просрочени задължения за близо 4 млрд. лева събраха публичните изпълнители на Националната агенция за приходите през изминалата година, съобщават от приходната агенция. Това е с над 200 млн. лева повече в сравнение с 2020 година, като се наблюдава ръст на събраните суми за погасяване както на задължения, възникнали през годината, така и за по-стари.

Общо подобрение на събираемостта, отчитат още от приходната агенция, като съобщават, че близо 98 % от всички новодекларирани за внасяне данъци и осигуровки през 2021 г. са били заплатени в рамките на годината.

Как да разбера какви задължения имам?

Всеки гражданин има публични и частни задължения. Докато частните задължения се отнасят до потребяваните от нас услуги, като доставка н...

По-високата събираемост се дължи на проактивната комуникация и партньорския подход, прилаган от НАП, включително и ранно уведомяване на задължените лица, които са пропуснали да платят в пълен размер публичните си дългове, пише в съобщението.

Приходната агенция напомня за непогасени задължения чрез изпращането на електронни писма, в телефонни разговори или в лични срещи с публични изпълнители на НАП, като по този начин се стимулира доброволното погасяване на просрочени публични задължения и се разясняват възможностите за обезпечаване и плащане на дълговете при финансови затруднения.

Данните на НАП сочат, че максимум в 3-месечен срок, след като получат електронно уведомително съобщение или е проведен телефонен разговор, над 45 % от лицата погасяват изцяло задълженията си, а общият размер на дълга им намалява с 68 %.

След проведени срещи с териториални директори на НАП, близо 900 задължени лица са намалили дълга си към бюджета с над 320 млн. лева, а 157 от тях са погасили изцяло задълженията си на стойност 110 млн. лева.

Как се прави проверка на данъци по ЕГН?

Проверка на данъците по ЕГН е възможна в интернет, но при някои условия. Българската администрация дава възможност гражданите да провер...

„Партньорският подход и активните мерки, които НАП предприема спрямо задължените лица, водят до бързи положителни резултати при събирането на публични дългове. Препоръчваме на гражданите и фирмите да ползват е-услуги на НАП с ПИК или КЕП, за да се информират дали имат задължения и какъв е актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения към фиска. Благодарим на всички граждани и фирми, които навреме са заплатили своите данъци и осигуровки“, каза Боряна Жилова, директор на дирекция „Събиране“ в НАП.

Подробна информация за начините за плащане на задължения, събирани от НАП е публикувана на сайта на НАП в рубриката „Плащане и възстановяване“.

Още: Как се подава данъчна декларация?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Кой е виновен за неравноправните клаузи в договорите за бързи кредити?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси