Негативна: Оценката за данъците от вноса на петрол в България

5961
Негативна: Оценката за данъците от вноса на петрол в България
Снимка: iStock

400 млн. лева повече са дадени за пенсии и държавната администрация през януари 2024 година спрямо януари 2023 година – това показват предварителните данни на финансовото министерство. То обаче казва, че бюджетният ни излишък е 400 млн. лв. - по предварителна оценка.

От данъци бюджетът е успял да "изцеди" 300 млн. лева повече на годишна база. Но има оплакване – заради петрола. "Приходите от ДДС от внос и мита бяха негативно засегнати от текущата конюнктура на цените на суровия петрол, внесен за преработка, курсът на щатския долар, както и намалелите количества на внесените стоки, пораждащи ДДС, в т.ч. на суровия петрол", казват от финансовото министерство. Това заключение идва на фона на големите скандали с вноса на руски петрол в България, които в крайна сметка си останаха само в медиите - един от основните изводи за руския петрол в тези скандали беше как "Лукойл" успява да изнася петролни продукти през България и как всъщност ценовият таван за руското черно злато не важи за България заради дерогацията за страната ни: ЕК не видя нито свое, нито българско нарушение на ценовия таван за руския петрол (ВИДЕО)

Показателно е, че приходите от акцизи като цяло през първото тримесечие на 2023 година са в размер на 1,74 млрд. лв., през второто - 1,09 млрд. лв., а третото - 1,7 млрд. лв. Предвид скандала с тавана за цената на руския петрол и че е имало запитване от България до ЕК дали важи за нас точно през второто тримесечие, а Брюксел е казал, че не, се вижда как именно през третото тримесечие приходите се възстановяват.

Оценката досега – събрани са 52,324.2 млрд. лв. Отделно са неданъчни приходи и помощи тоест още малко под 15 млрд. лв. Разходите обаче са 72,677.3 млрд. лева. Съответно, бюджетният дефицит е 2,9% от БВП, а фискалният резерв – 13,4 млрд. лв.

Постигнатият по-добър дефицит по държавния бюджет за 2023 г. даде възможност правителството да одобри 1,2 млрд. лв. по сметка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, при спазване на утвърденото от Народното събрание салдо за 2023 г., за разплащане проекти на общините, добавят от финансовото министерство.

Още: Украйна налага с дронове санкциите за руския петрол: За пръв път има атака в Нижни Новгород (ВИДЕО)

Половин милиард за заплати на чиновници

В. "Сега" обаче констатира, че като се брои декември 2023 година разходите за заплати в държавния сектор са станали 17,2 млрд. лв., а е трябвало да са 16,72 млрд. лв.

Окончателно: Парламентът прие бюджета за догодина

Извънредните разходи за заплати през декември са компенсирани от задържане на разходите за издръжка, показват числата. За издръжка по консолидираната фискална програма са отчетени 7,2 млрд. лв. разходи при очаквани  според прогнозата от 12 януари 8,4 млрд. лв. Икономията на разходи за издръжка е по държавния бюджет, като там се отчитат разходи, които са дори под нивото от 2022 г. Към края на 2023 г. са отчетени 3,5 млрд. лв. харчове за издръжка срещу 3,8 млрд. лв. към края на 2022 г. Други системи извън министерствата като общини и университети не са имали късмет издръжката им да пада - обратно, там се отчитат ръстове. Едно възможно обяснение за по-ниските разходи е задържането на неплатени фактури, което няма как да се види от отчета на бюджета.

Още: "Лукойл Нефтохим" заменя руския петрол с внос от Казахстан, Ирак и Тунис?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com