Отпускат ли кредити с лошо ЦКР?

16298
Отпускат ли кредити с лошо ЦКР?

Отпускат ли се кредити с лошо ЦКР? За да отговорим на този въпрос обаче, първо трябва да разгледаме принципите стоящи зад целия този казус. Най-общо казано при теглене на заем кредитната история на всеки един кандидатстващ бива проверявана. В този случай институциите правят справка в така наречения Централен кредитен регистър (ЦКР). Целта на справката е проверка от страна на банките и кредитните институции дали потенциалният кредитополучател има „чисто кредитно досие“ и способен ли той да погасява дължимата сума.

Какво е ЦКР?

Централният кредитен регистър е информационна система, която съдържа информация за кредитната задлъжнялост на клиентите към банки, финансови институции, платежни институции и дружества за електронни пари. Системата се организира и поддържа от Българската народна банка. Регистърът информира кредитополучателите за задлъжнялостта на техните клиенти и се ползва за нуждите на БНБ. Данните за кредитната история на лицата се подават от кредитните институции, тоест те носят отговорност за верността на данните, като само те могат да извършват корекции. БНБ не носи отговорност за информацията подадена към регистъра.

Защо е трудно да се вземе кредит с лошо ЦКР?

Съвсем естествено, финансовите институции обикновено не желаят да рискуват с отпускането на кредити на недобросъвестни платци в миналото. Информацията за лошата кредитна история на потенциалния кредитополучател става ясна именно чрез справка в ЦКР. По този начин дадена институция може да сведе до минимум риска при отпускането на кредити.

Отпускат ли кредити за пенсионери?

Какво съдържа справката за кредити в ЦКР?

Справката от ЦКР съдържа информация за:

• текущото състояние на кредитите на лицето, което включва:

- информация за вида на изтеглените кредити;

- информация според данните на просрочие - от 0 до 30 дни, от 31 до 60 дни и т.н.;

- данни за остатъчен срок до падежа;

- данни за договорения срок на изплащане на кредита;

• просрочвания по активни и по вече погасени кредити през последните 5 години;

• новоизтеглени кредити, като се отразява и размерът на новия заем;

• информация за съдлъжници и/или поръчители на дадено лице.

Тегленето на заеми с лоша кредитна история често е трудно начинание.

Източник: iStock

Мога ли да направя справка в ЦКР?

Физическите лица могат да проверят кредитната си история в ЦКР. Това става по два начина:

  • Лично;
  • Онлайн;

Всяко лице може да подаде молба по образец лично или от упълномощено лице в централния офис на БНБ. Издаването на справката е безплатно и се извършва в 14-дневен срок. При необходимост заявителят може да заплати за издаването ѝ в по-кратък срок. Съществува и опцията за изпращането на молба по пощата, като подписът на изпратеното заявление трябва да бъде нотариално заверен, става ясно от сайта на БНБ.

Какво е овърдрафт? 

Онлайн справката изисква лицето да притежава квалифициран електронен подпис. Заявлението се попълва онлайн на интернет страницата на БНБ в раздел „Информация за кредитна задлъжнялост“ чрез опцията „Подаване на заявление за информация от ЦКР“. Сроковете за издаване на справка са същите като при личното подаване. При необходимост от издаване в по-кратък срок лицето заплаща услугата предварително чрез виртуално терминално ПОС устройство, налично на интернет страницата на БНБ, с дебитна или с кредитна карта.

Отпускат ли кредити с лошо ЦКР?

Повечето банки и финансови институции не одобряват молбите на кандидати с лошо кредитно досие. При наличие на просрочия при справка в ЦКР институциите осъзнават риска от отпускане на кредит и могат да откажат отпускането на заем или да поискат по-високи обезпечения. В този случай кандидатите с лошо ЦКР понякога имат алтернативата да изтеглят бърз кредит.

Какво е законна лихва и кога се прилага?

Кредитополучателите трябва да имат предвид, че сроковете за изплащане на този вид заеми са по-кратки, а начисляваните лихви са по-високи. Именно по-кратките срокове и по-високите лихви правят възможно подобна институция да прецени, че би отпуснала кредит при лошо ЦКР. Така или иначе, всеки кредитор управлява риска в съответствие с бизнес плана си на развитие, което означава, че няма точна формула за решаването на този казус.  

Как да заличим лошо ЦКР?

Информацията за кредите, независимо дали са погасени или не, при които има просрочие, различно от 0 до 30 дни, се съхранява в ЦКР рамките на 5 години. Всички заеми с просрочия, което дадено лице е изтеглило в този период, биват отразени в справката. В случай на справка, която показва лошо ЦКР, когато лицето вече е изплатило задължението си, то трябва да се обърне към кредитора чрез писмено заявление, за да бъде коригирана информацията в регистъра.

В срок до 7 дни от подаването на заявлението, институцията е длъжна да го разгледа и да предостави своя писмен отговор до заявителя. При наличието на основание, кредиторът извършва корекция и подава коригирани данни към информационната система на ЦКР. При съмнения за неоснователен отказ от страна на кредитната институция лицето може да потърси юридическа защита.

Как се прави проверка на данъци по ЕГН?

Кои коли са освободени от данък МПС?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com