Пласираха нов дълг за близо 103 млн. лева при доходност 4.01%

1342
Пласираха нов дълг за близо 103 млн. лева при доходност 4.01%
Снимка: istock

Министерство на финансите емитира нов държавен дълг на вътрешния пазар в размер на 102.75 млн. лева по време на аукцион, проведен вчера, съобщават от ведомството. Паралелно с това финансовото министерство обяви, че отменя емисионния календар, който посочваше колко аукциона за набиране на нов дълг на вътрешния пазар предстоят през идните месеци. Това се случва на фона на покачващата се доходност по новия държавен дълг.

На проведения на 03 октомври търг, Министерството на финансите преотвори емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с оригинален матуритет от 10.5-години, деноминирана в лева, с падеж 27.07.2026 година.

Държавата изтегли нов дълг за близо 150 млн. лева

Министерство на финансите набра нов дълг в размер на 149.95 млн. лева чрез аукцион на вътрешния пазар, проведен вчера, съобщават от фин...

На проведения аукцион бяха пласирани ДЦК за 102.75 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 4.01 %, пише в съобщението.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с 90.27 %, следвани от застрахователни дружества – 3,89 %, пенсионни фондове – 2.92 %, гаранционните фондове – 1.95 % и други 0.97 %.

Общият размер на подадените поръчки достигна 156 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 0,78. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 221 базисни точки.

Резултатите от проведения аукцион отразяват силната волатилност на финансовите пазари в Европа и в световен мащаб, продължаващата ясно изразена тенденция за покачване на цената на дълговото финансиране и ограниченията пред неговото осигуряване, посочват от Министерство на финансите.

Според обявлението за отминалия аукцион, страната ни трябваше да предложи ДЦК в обем 200 млн. лева. Така за втори пореден търг, Министерството на финансите записва поръчки, които са под първоначално обявеното количество.

Изтеглихме дълг за 200 млн. лева, следващата седмица започва с нов аукцион

Министерство на финансите пласира държавни цени книжа за 200 млн. лева на вътрешния пазар, съобщават от финансово ведомство. Паралелно ...

Паралелно с това Министерството на финансите обяви, че отменя емисионни календар за предстоящи търгове на вътрешния пазар.

Министерството на финансите отменя публикувания на 13.09.2022 г. емисионен календар, като ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, имайки предвид пазарното състояние както на вътрешния, така и на международните капиталови пазари, съобразно необходимостта от дългово финансиране, пише в съобщението.

Обявиха колко дълг ще пласира държавата до края на годината

Така от всички планирани аукциони в емисионни календар, Министерство на финансите реализира само три – два през септември и един през октомври.

Новият дълг от началото на годината възлиза на 2.2 млрд. лева, пласирани на вътрешния пазар и 2.25 млрд. евро, пласирани на международните пазари на 15 септември тази година.

Държавата пласира дълг за 2.25 млрд. евро на международните пазари

България официално излезе на международните дългови пазари. На 15.09.2022 година, Министерството на финансите пласира на международните...

Доходността по новия държавен дълг нарасна сериозно спрямо периода в началото на годината. За сравнение, през март месец страната ни пласира 3.5-годишни и 7.5-годишни ДЦК при доходност от съответно 0.55% и 1.33%. По същата емисия 10.5-годишни ДЦК, която бе преотворена на аукциона вчера, на търг, проведен в средата на септември, бе постигната пък доходност от 3.01% или с един процентен пункт по-висока от последния резултат.

Таванът по новия дълг през тази година е 10.3 млрд. лева, след като бе повишен в средата на тази година в резултат на актуализация на Закона за държавния бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

36 млрд. лева достигна дългът на подсектор Централно управление към края на октомври

Очакват дефицит по бюджета от над 600 млн. лева към края на ноември

Печалбата на банките нарасна с 500 млн. лева за година

Директорът на ББР: Заради лоши кредити банката ще загуби 300 млн. лв.

Брутният външен дълг нарасна до близо 44 млрд. евро към края на септември

Увеличава се делът на необслужваните кредити у нас

НАП: Няма срок за подаване на заявления за дерегистрация по ДДС след вдигането на прага

БНБ определи осем банки за други системно значими институции

Лихвите по депозитите започнаха да нарастват

Регулаторите по света насочват фокуса към платформите за криптовалути през 2023 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси