Обявиха колко дълг ще пласира държавата до края на годината

5098
Обявиха колко дълг ще пласира държавата до края на годината
Снимка: iStock

Нов дълг за 200 млн. лева ще пласира държавата на аукцион, насрочен за началото на следващата седмица, става ясно от съобщение на сайта на Българската народна банка. Паралелно с това Министерство на финансите публикува емисионен календар за месеците септември и октомври, както и индикативен емисионен календар за ноември и декември, които предвиждат до края на годината новият дълг да набъбне с 2.05 млрд. лева.

На 19 септември БНБ ще проведе аукцион за продажба на 10.5-годишни лихвоносни съкровищни облигации от отворен тип с фиксиран лихвен процент. Дългът ще бъде от емисия № BG 20 400 16 219/27.01.2016 г с падеж 27.07.2026 година. Годишният лихвен процент възлиза на 2.25%.

Седем държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП

Европейската централна банка взе решение за повишаване на лихвените проценти за първи път от 11 години насам в опит да овладее рекордна...

Първичните дилъри могат да участват в аукциона със състезателни поръчки, както от свое име и за своя сметка, така и от свое име, но за сметка на свои клиенти.

Първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна, пише в съобщението.

Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 на сто към 50 на сто от общото предложено количество.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисия BG 20 400 16 219 от 27.01.2016 г. на аукционен принцип, като си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното, пише в съобщението на БНБ.

Това ще бъде шестият аукцион за пласиране на нов дълг от началото на тази година, като досега Министерство на финансите записа поръчките на четири от търговете, а един се оказа неуспешен.

Изтеглихме нов държавен дълг за 500 млн. лева при близо три пъти по-висока доходност

Правителството изтегли нов държавен дълг в размер на 500 млн. лева на аукцион, проведен в понеделник, като постигнатата доходност е осе...

Новият държавен дълг през тази година възлиза на 1.8 млрд. лева след три успешни аукциона за пласиране на ДЦК в размер на 500 млн. лева и един за 300 млн. лева, като всички бяха на вътрешния пазар. Последният аукцион бе проведен на 9 май тази година от редовното правителство.

Паралелно с това днес Министерство на финансите публикува емисионен календар за предстоящите аукциони за пласиране на ДЦК през септември и октомври. Освен горепосоченият аукцион, на 26 септември се предвижда още един, на който ще бъдат предложени 5.5-годишни ценни книжа с номинална стойност 200 млн. лева. Така през септември новият дълг би следвало да нарасне с общо 400 млн. лева.

През октомври месец се предвиждат още четири аукциона за общо 750 млн. лева. Това би следвало да стане чрез провеждането на три търга за 10.5-годишни ДЦК, като два ще са за за по 200 млн. лева и един за 150 млн. лева, както и чрез предлагането на 5.5-годишни книжа за 200 млн. лева.

Според индикативния календар за месеците ноември и декември, страната ни предвижда провеждането на още четири аукциона през ноември и два през последния месец на годината. Общият обем, който ще бъде предложен през двата месеца възлиза на 900 млн. лева.

Така до края на годината страната може да изтегли нов държавен дълг за 2.05 млрд. лева, от които 1.15 млрд. лева през септември и октомври и 900 млн. лева евентуално през ноември и декември. Трябва да се отбележи, че емисионните календари подлежат на актуализация.

ЕЦБ вдигна лихвите: Какво означава това за България?

Европейската централна банка прекрати ерата на отрицателни лихви като взе решение за повишаване на основния лихвен процент с 50 базисни...

"Публикуването на емисионни календари е стандартна практика сред суверенните емитенти на ДЦК, която цели предвидимост, предсказуемост и прозрачност на водената от правителствата емисионна политика, oсигурява сигурна база за инвестиционните решения и по-доброто планиране на ликвидните потоци от пазарните участници. Календарите подлежат на периодично преразглеждане и актуализация с оглед на динамиката на пазарните условия и управлението на ликвидността на държавния бюджет.", посочват от Министерство на финансите.

Таванът за новия държавен дълг през 2022 година възлиза на 10.3 млрд. лева, след като бе увеличен с актуализацията на бюджета в средата на тази година. Предходният предвиден максимален праг бе 7.3 млрд. лева.

Номиналният размер на държавния дълг възлиза на 31.19 млрд. лева към края на месец юли тази година, сочат последните данни на Министерство на финансите. Вътрешният дълг възлиза на 10.335 млрд. лева, а 20.86 млрд. лева представляват външен дълг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси