Спестяванията ни за втора пенсия са се стопили с над 10% за година

4377
Спестяванията ни за втора пенсия са се стопили с над 10% за година
Снимка: iStock

Тежката финансова година е стопила спестяванията ни за втора пенсия с 10,79%. 2023 г. също започва с отрицателна доходност за универсалните фондове, но новините не са само лоши - резултатите продължават да се подобряват и, макар и бавно, позициите се възстановяват. Това показват данните на Комисията за финансов надзор (КФН) за доходността на фондовете, в които се осигуряват родените след 1959 г. В края на седмицата комисията обяви статистика за номиналната доходност на фондовете за 2022 г. и за резултатите им за първото тримесечие на тази година, пише в. "Сега".

Доходността за 2022 г. е отрицателна за всички универсални фондове, като варира от минус 13,49 за "ДСК-Родина" до минус 3,06% за ЦКБ "Сила". Любопитно е, че с най-нисък резултат е именно фондът, който привлича най-много клиенти от другите фондове. Това е крайно нелогично и показва, че приливът на клиенти към него се дължи главно на активна политика, а не на обективни показатели. Общо за всички фондове резултатът за 2022 г. е минус 10,79%. За сравнение през 2019-2021 г. доходността бе положителна - съответно 6,49%, 1,46% и 4,48%. Равносметката за последните пет години показва, че големите фондове са с отрицателна доходност, а при малките е положителна, но гравитира около нулата (вижте таблицата на доходността).

Все по-малко хора прехвърлят втора пенсия в НОИ

Изтичането на спестявания за втора пенсия от универсалните фондове към държавното обществено осигуряване е намаляло значително в сравне...

Последните резултати също са отрицателни за всички фондове без един, показват данните за последните 24 месеца към 31 март. "ДСК-Родина" отново е с най-нисък резултат - минус 4,70%, а ЦКБ "Сила" успява да излезе на плюс - 0,70%. При големите фондове обаче има подобрение спрямо втората половина на годината, докато при малките резултатите се влошават спрямо края на 2022 г.

Подобрението се вижда и в стойността на един дял. Дяловете са пропорционални равни части от нетните активи на съответния пенсионен фонд. Размерът на средствата в индивидуалната ни партида се изчислява именно върху тях, като броят на притежаваните дялове се умножи по стойността на един дял за съответния работен ден. Към 20 април стойността на дяловете във всички фондове без един се е повишила спрямо началото на годината, показват данните на КФН.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com