Таксите на банките скочили с 30% за година

1396
Таксите на банките скочили с 30% за година
Снимка: iStock

Средно с 30% са скочили таксите, които банките начисляват за едни от най-използваните от клиентите услуги през последната година. Това става ясно от публикуваните наскоро от БНБ данни за средния размер на таксите по разплащателните сметки към края на 2023 г.

Най-много поскъпва

Най-силно през последната година са поскъпнали откриването на разплащателна сметка, внасянето на пари по нея, както и преводите на суми по други сметки, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Асен Василев пита банките за таксите, които събират

Банките вече събират средно 4.17 лв. за откриване на сметка, което е 31% повече от преди една година. Ако сметката е обвързана и с дебитна карта на банката, таксата е по-ниска - средно 3.10 лв., но преди година тя е била 2.15 лв., което е увеличение от 44%.

Средно цената на месечното обслужване на разплащателна сметка вече е 4 лв. при 3.73 лв. преди година.

От 1.20 лв. на 1.87 лв. е скочила средната такса при внасяне на суми до 3000 лв., но малко банки имат твърда такса. Повечето банки вече начисляват процент върху сумата, която се внася, и през миналата година той е средно 0.24%, но не по-малко от 2.50 лв.

През последната година значително е поскъпнала и услугата, при която банката превежда пари от разплащателната сметка на клиентите си всеки месец за покриване на сметките за вода, ток и парно и други комунални услуги. Средно вече се взимат 3.16 лв. за всеки превод, при 2.48 лв. година преди това - 27% ръст. Ако сметката на търговеца е към друга банка, таксата за превод е 5.39 лв. (4.65 лв. преди година).

ОЩЕ: Банкова сметка без такси: Условия и тънкости

С близо 30% са се вдигнали таксите и за преводи по други банкови сметки, както и за плащане на данъци и осигуровки към бюджета. За тези услуги банките вече прибират 3.90 лв., ако преводът е по сметка в същата банка, и 5.66 лв. - за преводи към други банки. За плащания на задължения към бюджета се начисляват също около 3.90 лв.

Не са пощадени и тегленията на пари с дебитни карти от банкомати - за една година тази услуга е поскъпнала с 10 стотинки и вече банките начисляват 0.39 лв. или 1.19 лв., ако тегленето е от чужд банкомат.

Оинлайн банкирането е най-изгодно

Единствено при онлайн банкирането таксите остават почти без промяна през последните години и много по-ниски от услугите с посещение на банковия офис. Например нареждането на онлайн превод към друга сметка в същата банка струва в момента средно 0.46 лв. - почти толкова е била таксата и преди пет години. Онлайн превод към друга банка е 1.15 лв., а към бюджета - 0.50 лв.

ОЩЕ: С колко нараснаха таксите за теглене на пари от банкомат у нас

С тази политика през последните години банките насърчават потребителите да използват в по-голяма степен мобилното банкиране, вместо посещения на място в банковите клонове. Много финансови институции закриха голяма част от офисите си, което им спестява много разходи. Въпреки това обаче и въпреки огромните печалби, които банковата система реализира последните години, банките не се отказват от непрестанното увеличение на цените на услугите си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com