Заместник-министър: БВП на България е на най-високото ниво в историята

2393
Заместник-министър: БВП на България е на най-високото ниво в историята
Снимка: БГНЕС

Българската икономика никога не е била по-голяма, отколкото към днешна дата. Брутният вътрешен продукт (БВП) е на най-високото си ниво изобщо в историята. Това заяви заместник-министърът на финансите Георги Клисурски при представянето на доклада „Преглед на публичните финанси в България“, съобщиха от финансовото ведомство.

Документът е изготвен от водещи икономисти на Световната банка и подробно изследва въпросите за фискалната позиция на България след множеството шокове и кризи, приходите, ефективността и ефикасността на държавните разходи, демографските тенденции и тяхното отражение в ключови сектори.

Още: Преборихме ли инфлацията: Евростат обяви актуални данни за България и ЕС

БВП - 190 млрд. лв.

Зам.-министър Клисурски посочи, че през 2023 г. БВП се очаква да е около 190 млрд. лв., което го прави два почти пъти по-голям в сравнение със само преди пет години, когато той е бил 100 млрд. лв. По думите му българската икономика бележи постоянен растеж, като за 2023 г. той се очаква да бъде около 2%, което е повече спрямо собствената прогноза на Министерството на финансите за 1,8%.

"Дефицитът в бюджета за 2023 г. на начислена основа е около 2,2% от БВП и е изцяло в критериите за присъединяването на страната ни към еврозоната. Този резултат е по-добър от 2022 г., когато беше 2,9%“, коментира Клисурски. Той допълни, че размерът на дълга през 2023 г. е 21,6% от БВП, което с половин процентен пункт по-малко, отколкото към декември предходната година, когато е бил 22,1%. Това поставя България на второто най-ниско дългово ниво сред страните от Европейския съюз и е много по-ниско от 60% спрямо БВП, които се изискват по Маастрихтските критерии.

Според заместник-министъра инвестициите – публични и частни, могат да са един от факторите, който ще ускори растежа на икономиката ни и правителството полага съществени усилия за привличане на преки чуждестранни инвестиции, което в последните 10-15 г. не е правено по различни обективни причини. „В момента има огромен интерес от множество наши западни партньори“, категоричен беше той.

Още: Европейската комисия предупреди за сериозни предизвикателства пред българската икономика

Капиталови разходи

Второто важно нещо за растежа на икономиката, което коментира Георги Клисурски, са капиталовите разходи в икономиката от гледна точка на публичните инвестиции. „През 2023 г. за първи път изпълняваме почти цялата капиталова програма – на 98%, спрямо заложената в консолидираната фискална програма. От заделените 8,1 млрд. лв. са реализирани 7,9 млрд. лв.“, посочи той. През настоящата година в бюджета са заложени 10 млрд. лв. капиталова програма, което е с 25% повече спрямо предходната година. От тази година те са в специална програма, която е в централния бюджет и на база фактическо изпълнение след представяне на необходимите документи – фактура или сключен договор, Министерският съвет отпуска средствата. По този начин се постига и ефективно разходване на публичните средства.

Допълнителен стимул, чрез който правителството цели да стимулира частните инвестиции, е отпускането на държавни помощи до максимално допустимия размер за инвеститорите. „Опитваме се да направим възможно най-лесни инвестициите в капитал за частния сектор, защото в крайна сметка това е основният двигател за тяхното повишаване“, обясни заместник-министърът. Не на последно място Клисурски посочи, че ключов фактор за постигане на икономически растеж са хората и демографията

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Важно за великденските добавки към пенсиите: Кой взема и кой - не

Хубави новини за кредитния ни рейтинг от Fitch, но не и за приемането на еврото

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com