Едисон Йорданов: Целта ми е да играя в Бундеслигата и националния отбор

8355
Едисон Йорданов: Целта ми е да играя в Бундеслигата и националния отбор

Едисон Йорданов е роден в Рощок. Баща му Лъчезар е българин, а майка Карина - германка. От миналата година е в Борусия (Дортмунд). Преди това изкара 7 сезона в Ханза. Играе за втория отбор на "жълто-черните". Тази зима бе на подготовка със звездите от представителната селекция и дори е картотекиран за мачовете от Първа Бундеслига. Едисон е част и от младежкия национален отбор. Самият той признава, че Михаил Мадански е, човекът, който е успял да го убеди да се състезава за родината ни. Ето какво сподели Йорданов пред "Стандарт".

Може ли да се каже, че да играеш в Борусия е сбъдната мечта?

Да, макар че никога не е имало отбор, за който да кажа, че ми е мечта да играя в него. Важното е да съм в Бундеслигата и в националния. Харесвам играта на Дортмунд откакто Юрген Клоп е треньор. Въпреки това Борусия не е бил моят отбор. Преди години стисках палци за Волфсбург заради Мартин Петров. Аз не мога да бъда фен. Да, има отбори, които ми прави удоволствие да гледам. В Испания това е Барселона, в Англия - Манчестър Юнайтед.

Прави впечатление, че напредваш с българския?

Български тинейджър - немски национал

18-годишният Едисон Йорданов, който е от български произход, бе повикан в националния отбор на Германия до 19 години за контролната сре...

Имам учителка, при която ходя веднъж седмично. Искам да го науча добре, ще ми трябва, особено ако продължат да ме викат в младежкия национален отбор. Разбирам почти всичко, когато треньорът ми казва какво да направя. Трудно обаче говоря с останалите играчи. Особено когато искаме да си правим кеф. Затова трябва да го науча още по-добре.

Защо избра България, а не Германия?

Треньорът Михаил Мадански говори по телефона с мен и баща ми. Знаех, че татко много ще се зарадва, ако избера България и не мислих много. Тук в Германия имах проблем с един треньор, имаше и други причини, сега не искам да казвам точно какви, но така се развиха нещата.

Да, но примерно с Германия имаш шанс да европейска и световна титла?

В Германия е изключително трудно въобще да влезеш в националния отбор. В момента точно на моята позиция има страшно много и добри играчи. Иначе, да, ок, ако си там, Германия всеки път има шанс да спечели нещо. Прави ми впечатление, че България има страхотни млади футболисти и може да се получи нещо добро.

Колко често се връщаш в България?

Нямам много време. Прибирам се, когато има лагер на младежкия национален отбор. Иначе през сезона изключено. Имам баба и братовчеди в България.

Какво ти готвят като си дойдеш?

Най-важното е да има шопска салата.

Кой е футболистът, на когото най-много се възхищаваш?

Велислав Вуцов вероятно поема младежите

Много е вероятно Велислав Вуцов да поеме младежкия национален отбор по футбол на България. Бившият наставник на "Славия" и "Левски" в м...

Кой, кой? Трудно ми е...Ок, Лионел Меси, ако е в топформа, е футболист, когото можеш да гледаш и да си казваш: "Охо, какво прави!". Има и други много добри футболисти. Например на мен ми харесва да гледам звездите, как играят, какво правят.

Беше на подготовка с първия отбор на Борусия, как се чувстваше сред толкова много звезди и как се държаха те с теб?

Бяха много приятелски настроени. Готини хора.

Каква целта, която искаш да постигнеш?

Аз вече го казах - да играя в Бундеслигата и в "А" националния отбор.

А как ти звучи - дует с Роберт Левандовски?

Хубаво, но лятото Левандовски отива в Байерн (Мюнхен) и няма да се засечем.

Юрген Клоп ти е поръчал голове за втория отбор, ще се справиш ли?

Да, ама това е нормално. Аз знам какво трябва да направя. Трябва да бележа голове, да давам асистенции за втория отбор, за да продължа да се развивам.

Чувстваш ли се звезда във втория отбор?

БФС спря правата на Петър Хубчев

Наставникът на "Берое" Петър Хубчев е със спрени права до следващото заседания на Дисциплинарната комисия към БФС, съобщи футболната ...

Не, не. В Дортмунд има играчи, които са звезди, като Левандовски, Ройс...За да стана като тях имам още дълъг път да измина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com