Европейският колос, който удари четвъртвековно дъно

1645
Европейският колос, който удари четвъртвековно дъно
Снимка: Getty Images

Най-успешният нидерландски клуб в историята Аякс се намира в нетипична за стандартите си криза от 6 срещи без победа в първенството, което не му се е случвало от 1999-а насам. 36-кратният шампион на Ередивизи жъне поредица от антирекорди под ръководството на Алфред Шрьодер. Специалистът, който бе асистент в екипа на бившия мениджър на „Божиите синове“ Ерик тен Хаг, се завърна в клуба през лятото след успешен престой начело на Брюж. Как обаче грандът от Амстердам стигна дотук?

Причините за кризата в Аякс

"Шрьодер има предимството, че е запознат с отбора. Той беше там от самото начало. Това е огромно предимство и той знае какво да очаква. Положена е основа, която може да използва, за да я разшири", заяви Тен Хаг в последното си интервю като наставник на Аякс. Тази основа обаче включваше Лисандро Мартинес и Антони, които бяха ключови за успешната защита на титлата през сезон 2021-22. И двамата последваха треньора си в Юнайтед, но не бяха единствените изходящи трансфери през лятото.

Антони

Освен Антони и Лисандро Мартинес - кои още напуснаха Аякс?

Себастиан Алер, Райън Гравенберх, Николас Талиафико, Нусаир Мазрауи и Андре Онана също бяха сред напускащите. На практика новият мениджър беше лишен от ядрото на шампионския състав, а входящите трансфери не успяха да запълнят липсата на тези важни фигури. За да бъде драмата пълна, клубът прекрати споразумението си и с Дейли Блинд, като се заговори за конфликт с треньора.

Шрьодер и Тен Хаг: Колкото еднакви, толкова и различни

Според нидерландското издание De Telegraaf, в съблекалнята на Аякс се състоял вот на недоверие към Шрьодер, а лидерите на тима Душан Тадич и Стивън Бергуис поискали разговор с психолога на отбора Йост Леендърс, за да изразят своето възмущение от настоящия треньорски щаб. В рязък контраст, Тен Хаг винаги се е отличавал, когато става въпрос за спечелването на уважение сред играчите и мотивирането им.

Той го доказа отново в Юнайтед, справяйки се перфектно с разрушителното влияние на Кристиано Роналдо, а същевременно извлече най-доброто от непостоянния преди това Маркъс Рашфорд. Явно мениджърът на манчестърци не е успял да предаде всичко на своя помощник. 

Шройдер

Няма драма: Аякс е само на 5 точки от върха

Въпреки спекулациите за уволнение на 50-годишния Шрьодер, той остава начело на тима, като дори ще има възможност да назначи нов асистент в екипа си. Клубът обаче очаква драстична промяна на резултатите и максимален брой точки от следващите четири мача в лигата, които са срещу отбори от долната половина на класирането.

Да не забравяме, че четирикратният европейски клубен шампион има за наваксване само 5 точки. Разликата не е нестопяема за отбор от класата на Аякс. Първенството е само в средата си, така че Алфред Шрьодер има възможността да излезе от сянката на настоящия мениджър на „червените дяволи“, и да докаже, че притежава знанията и уменията, с които да поведе тима към нов триумф.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Байерн стартира преговори с националния селекционер на Австрия

Хоспитализираха аржентинска легенда, състоянието му е стабилно (ВИДЕО)

Арестуваха двама футболисти от Висшата лига по обвинение в изнасилване

Кирил Десподов е фаворит за Играч на сезона в гръцката Суперлига

Преди 28 години: Греъм Сунес заби знаме на Галатасарай на стадиона на Фенербахче (ВИДЕО)

Арсенал хвърли здрав пердах на Челси и се откъсна на върха в Англия (ВИДЕО)

Непопулярен треньор наследява Юрген Клоп в Ливърпул

"Нещата можеха да бъдат различни": Моуриньо се оплака от Ман Юнайтед

Спорт по телевизията днес – 23 април 2024 г.

Груев и Лийдс с важна победа в 7-голов трилър по пътя за Висшата лига (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com