И Путин коментира скандала с ФИФА: САЩ пак се месят в чужди работи

19877
И Путин коментира скандала с ФИФА: САЩ пак се месят в чужди работи
Снимка: Getty Images/Guliver

Без никакви съмнения САЩ се опитват да не допуснат Сеп Блатер да бъде преизбран за президент на ФИФА. Това е пореден опит от тяхна страна да се намесят в юрисдикцията на други държави, заяви президентът на Русия Владимир Путин по повод грандиозния скандал, който избухна след ареста на висши служители на ФИФА.

Защо американците, които са безразлични към футбола, преследват корупцията до ядрото на играта, се питат в Русия? Още по-подозрителен за много хора в Москва, стана времето на акцията в Цюрих. Следващият Мондиал ще е в Русия през 2018 година, а президентът Путин лично наблюдава организацията му.

"Очевидно е, че в Америка се опитват да превърнат и положителното, което имаме в конфронтация", каза Кирил Кабанов, който следи за корупция в Русия като член на Комисията на Кремъл за гражданско общество. "И дори и да има корупция във ФИФА, защо американците решиха да я разкрият точно сега, когато ФИФА отказа на американските сенатори да отнемат правото на Русия да е домакин на Световното първенство?". Това препраща към апела на 13 американски сенатори, които миналия месец поискаха от Сеп Блатер да премести Мондиал 2018 в друга страна. Тезата им беше, че след решението на Путин да нахлуе и да анексира Крим, то домакинството на Мондиала "ще позволи на Русия да укрепи авторитета на неправилния режим на Путин, вместо той да бъде остро осъден", написаха сенаторите в писмо, датирано от 1 април. След няма и три седмици Блатер се срещна с Путин в Сочи и дори осъди реакцията на американските сенатори.

"Ако политиците не са доволни, че Световното първенство ще е в Русия, бих им отговорил, че е по-добре да си стоят вкъщи, а ние ще организираме най-мащабният Мондиал Русия", каза президентът на ФИФА. Путин също даде обещания този ден, че "ще успеят да осъществят една своя цел и да организират състезанието в Русия". "Това не е наш проблем", каза говорителят на Кремъл за арестите в Цюрих. И всъщност, нямаше нито един руски представител сред 14-те арестувани, включително и двама вицепрезиденти на ФИФА. Американците обаче побързаха да обявят, че това далеч не е края на разследването.

След това швейцарските власти подсказаха, че Русия все още може да стане мишена. Малко след арестите ФБР нахлу в централата на ФИФА, откъдето се конфискуваха файлове и документи. Те са свързани с домакинствата на Световните първенства на Русия и Катар, и също са част от разследването. Документите ще бъдат използвани като доказателства в "наказателните производства срещу неизвестни лица, които са заподозрени в престъпни действия и пране на пари във връзка с Мондиалите през 2018 година и 2022 година", обявиха швейцарците. На въпрос дали турнирите са под заплаха, говорителят на ФИФА заяви, че и двете първенства остават по план. "Русия и Катар остават. Това са фактите днес. Няма да влизам в спекулации, какво може да се случи утре", каза Валтер де Грегорио.

В идните дни е много вероятно САЩ да се опитат да "затегнат колана" около Русия и това най-вероятно ще се случи чрез министъра на спорта Виталий Мутко. През 2009 година ФИФА го избра за член на Изпълнителния си комитет, а следващата година Мурко се превърна в движеща сила за кандидатурата на Русия за домакин на Мондиал 2018. Това домакинство вече се превърна в основен акцент на разследването, но в сряда Мутко каза пред репортерите "няма какво да крием". Но Мутко тепърва ще бъде разпитван от швейцарските власти

Някои от колегите на Мутко в Русия обаче не бяха толкова отворени да защитават невинността на Русия. Не и в разследване, в което САЩ играе ключова роля. "Американците могат да си разследват каквото си поискат. Ние просто ще изчакаме да видим какво ще измислят", каза Вячеслав Фетисов, който в момента също е в спортното ръководство на Русия. Коментарите и за момента вербалните престрелки по темата не спират. Както обикновено Русия обвинява САЩ, САЩ обвинява Русия, като всяка страна подозира конспирация в действията на другата.

 

Марадона е доволен от разкритията във ФИФА

Футболната легенда Диего Марадона е доволен от разкритията относно корупционните схеми във ФИФА, които бяха направени от Министерството...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com