Малчугани внасят контрабандно бомбички в двубои от Висшата лига

14529
Снимки: Getty Images/Guliver

Неразумни фенове на различни отбори в Англия използват своите дечица като „мулета“ за внасяне на бомбички и факли на трибуните от мачове във Висшата лига. Това разкритие бе последвано от кампания по предупреждаване на вси   чки фенове в Англия от опасностите, които крие употребата на забранените пиротехнически средства.

Тази инициатива от страна на всички възможни футболни асоциации в Англия бе подета след нова серия от инциденти, включително раненият стюард от двубой на „Астън Вила“ през октомври. Записи от камери ясно са показали как деца под осем годишна възраст са използвани да пренасят в раничките си опасните и забранени в Англия взривоопасни средства.

Нападение над Джерард

Капитанът на „Ливърпул“ и националния отбор на Англия, Стивън Джерард, бе нападнат близо до дома си. Той излизал от личния ...

На запалянковците в Англия ще се напомня за опасностите от забранените фойерверки, факли и бомбички, както и от риска да си изпросят значителен престой в затвора. През миналия сезон например пострадаха белите дробове на 15-годишно момче след хвърлена димка в мач на „Уигън“. През февруари пък 14-годишно момче загина след хвърлена бомбичка в мач от купата на Боливия.

„Много е притеснително въвличането на деца в пренасянето на тези опасни пиротехнически средства. От записи се видя, как малко момче изважда от раничката си взривоопасните предмети и ги дава на възрастните си придружители“, гласи изявление от Висшата лига.

Според проучвания на общественото мнение, 1/3 от феновете са пряко потърпевши от хвърлени пиротехнически средства, 87% от запалянковците мислят, че те са опасни, а 78% искат по-мащабни действия срещу употребата им.

Фойерверките винаги са свъзрвани с целия континент Европа, но в последните години са огромен проблем за английския футбол, като през сезон 2010/11 е имало осем инцидента свързани с тях, които обаче нарастват на 72 през 2011/12 и на 96 през настоящия сезон.

Черно тото в Англия, не е ясно кои клубове и на какво ниво са замесени

Нов скандал с уговорени мачове избухна в Европа. Британската полиция е заловила шестима души, сред които и трима футболисти, по подозре...

Деймиън Грийн, висш служител в английската полиция, коментира събитията така: „Феновете ни сигурно гледат кадри от терените из Европа, виждайки красотата по терените от хвърлени фойерверки и бомбички, но всъчщност това е измамна и опасна картинка. Всички пиротехнически средства, които се използват в такова ограничено пространство и сред толкова много хора са изключително опасни. Те могат да доведат до сериозни наранявания и дори смъртни случаи, като ние сме щастливи, че все още тук не се е случило най-лошото.

Девет са феновете, които са получили изгаряния или наранявания след използване на опасните средства през последните 18 месеца само на английска територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com