Севиля влезе в историята на Лига Европа! Не проклятие, а глупост тегне над Бенфика

10522
Севиля влезе в историята на Лига Европа! Не проклятие, а глупост тегне над Бенфика
Снимка: Getty Images/Guliver

Севиля влезе в историята на Лига Европа! Испанците надделяха над Бенфика с 4:2 след изпълнение на дузпи и спечелиха третия си трофей от турнира след 2005 и 2006 г. В редовното време и продълженията мачът завърши при резултат 0:0. Бенфика не успя да си реши мача в него и логично страда за пореден път. Севиля се нарежда начело на вечната ранглиста в Лига Европа с три купи. Толкова имат също Ювентус, Интер и Ливърпул.

Бенфика пък загуби осми пореден европейски финал и отново в употреба влезе прословутото проклятие на легендарния треньор Бела Гутман, който през 1962 г. напуска клуба и заявява, че той няма да спечели европейски трофей през следващите 100 години. През миналата година Бенфика отново загуби глупаво финала в турнира, след като допусна късни голове от страна на Челси, а преди това пропусна редица уникални положения.

Тази вечер двата отбора осмислиха съществуването на турнира Лига Европа. Те изиграха страхотен финал в Торино. В този мач имаше всичко - непрекъснати атаки, класни отигравания, дискусионни съдийски решения, екзалтирани публики и много, много емоция. За съжаление немалка част от местата на "Ювентус Стейдиъм" останаха празни, особено в централните сектори.

Мачът започна по-добре за Севиля. Унай Емери бе заложил на традиционния си титулярен състава, като атаката бе водена от Карлос Бака, подпомаган от плеймейкъра Иван Ракитич. В състава на Бенфика имаше повече проблеми, тъй като талантът Лазар Маркович, Едуардо Салвио и Енцо Перез бяха наказани. Жорже Жезус заложи на Миралем Сюлеймани, Лима и Алмейкда в предни позиции, а на пейката остана Оскар Кардосо.

В първите минути двата отбора бяха по-предпазливи. Бенфика не успя да наложи атакуващия си стил, тъй като Севиля показа, че може да контраатакува много опасно. В средата на полувремето шоуто започна с пълна сила. Както и работата за главния съдия Фелик Брих.

В 24-ата минута Миралем Сюлеймани се контузи и бе заменен от Алмейда

В 34-ата минута Карлос Бака бе задържан за фланелката, но германския съдия реши да замълчи, а имаше поводи да отсъди дузпа.

В 39-ата минута Луизао стреля опасно с глава след корнер, но топката профуча покрай вратата.

Към края на полувремето вратарят на Севиля Бето блесна с феноменални намеси. Първо той парира удар на Макси Перейра отблизо, а след това спаси и шут на Родриго Морено.

В самия край на първото полувреме съдията спря много опасна атака, при която Николас Гайтан излезе сам срещу Бето. Брих видя нарушение на аржентинеца, което бе много дискусионно.

Нервите и емоциите взеха връх в края на полувремето и предвещаваха какво ни чака през втората част. И ако Севиля се държеше достойно до този момент, то след почивката Бенфика имаше тотална доминация.

Още в 47-ата минута Николас Пареха изчисти топката от голлинията след удар на Лима. Това бе само първият от серията пропуски на бразилеца.

Севиля успя да стигне до единственото си опасно положение, когато Хосе Антонио Рейес не уцели вратата от отлична позиция.

Португалците продължаваха да са далеч по-настойчивия отбор, но все нещо не им достигаше за да се разпишат. Трябва да се отбележи отличната игра на Севиля в защита, испанците сякаш бяха изградили стена пред топката. Атаките се редуваха една след друга и мачът стана изключително зрелище. Бенфика претендира още веднъж за дузпа за игра с ръка, но такава не бе отсъдена.

В последните минути двата отбора очевидно изчакваха продълженията и мачът приключи при 0:0 в редовното време.

В първото продължение Карлос Бака имаше отличен шанс да открие резултата за Севиля, след като се озова сам срещу Ян Облак, но ударът му с външен фалц профуча покрай дясната греда.

През второто продължение сериозни положения нямаше, а двата отбора видимо грохнаха, като зачестиха и схващанията.

След като 120 минути не стигнаха, двата отбора трябваше да решат сблъсъка след дузпи. В тях с психологическо предимство влезе отборът на Севиля, който бе по-доволен, че не получи гол до този момент. И това се оказа решаващо.

Първи за Бенфика се нагърби да изпълнява Лима и най-сетне успя да отбележи в този мач, след като финтира Бето и прати топката в десния му ъгъл. Контузеният Карлос Бака изравни за Севиля с мощен удар под гредата.

Вторите дузпи стартираха с изпълнение на резервата Оскар Кардосо. Големият нападател направи сериозна засилка, но след това направи един от многото си пропуски при дузпите, след като ударът ме бе отразен майсторски от Бето. Стефан М'Биа бе наред и след мощния му шут Севиля поведе с 2:1 при дузпите.

Родриго имаше тежката задача да вкара задължително третата дузпа за Бенфика. Отново Бето обаче бе брилянтен и спаси слаб удар в левия му ъгъл. Коке след това бе безпогрешен - 3:1 за Севиля.

Луизао изпълни четвърти за Бенфика и нямаше право на грешка. Той успя да вкара, но само за да забави присъдата на своите. Кевин Гамейро реши мача и с още един мощен удар прати топката в мрежата и донесе трети трофей от Лига Европа в историята!

Гол в 94-ата минута лиши Валенсия от нов подвиг, Севиля се завръща на финал в Лига Европа

Невероятна драма прати Севиля на финал в Лига Европа! Севилци загубиха от Валенсия с 3:1 на "Местая", но се класират след скъпоценния г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com