Топ 5 първенствата: Кой вече е шампион, кой ще играе в Европа и кой ще изпадне

3504
Топ 5 първенствата: Кой вече е шампион, кой ще играе в Европа и кой ще изпадне
Снимка: Getty Images

Футболният сезон в Европа е близо до своя край, а битките за титлата в две от топ първенствата ще се водят до последно. И въпреки че в Германия, Испания и Франция шампионите вече са ясни, ребусите за разпределение на евроквотите тепърва ще се решават:

Англия

Борбата за титлата във Висшата лига между Манчестър Сити и Ливърпул отново е повече от интригуваща и вероятно ще се води до последния кръг. „Гражданите“ имат в актива си 83 точки и водят с една пред „мърсисайдци“ 4 кръга преди края на шампионата.

За да защитят трофея, възпитаниците на Пеп Гуардиола не трябва да допускат грешки срещу Нюкасъл и Астън Вила у дома, както и срещу Уулвърхямптън и Уест Хям далеч от „Етихад“. Сити са на крачка от финала и в Шампионската лига, където водят на Реал Мадрид с 4:3 след първата полуфинална среща.

Програмата на Ливърпул може да се определи като по-трудна. На 7 май тимът на Юрген Клоп е домакин на Тотнъм, след това гостува на Астън Вила и на Саутхямптън. Финалът на сезона е на „Анфийлд“ срещу Уулвс. Междувременно „червените“ от Мърсисайд също са с единия крак на финала в Шампионската лига, а трябва да излязат и срещу Челси за трофея във ФА Къп на 14 май.

Трети в лигата са именно "сините" от Лондон с 66 точки. Те трябва да преодолеят загубата от Евертън с 0:1, за да са сигурни участници в Шампионската лига и догодина. Преследвачът на тима на Томас Тухел е Арсенал, който е 4-ти с 63 точки. Борбата за последното място, даващо право на участие в ШЛ, е повече от напрегната – Тотнъм е с два пункта по-малко от „артилеристите“. Манчестър Юнайтед остава с почти нулеви шансове за най-комерсиалния клубен турнир – „червените дяволи“ са с три точки зад Тотнъм, но и с два изиграни мача повече.

Странно или не, тази година в битката за оцеляване е намесен Евертън. „Карамелите“ с Франк Лампард начело са 18-ти с 32 точки, но и с мач по-малко от намиращите се над чертата отбори на Лийдс и Бърнли (и двата с по 34 т.). Норич ще играе в Чемпиъншип през следващата кампания, почти сигурно съдбата им ще последва и Уотфорд.

Италия

Борбата за Скудетото противопоставя великите съперници Милан и Интер и също ще се води до края. „Росонерите“ (77 т.), които не са печелили титлата от 2011 г. насам, имат крехка преднина от две точки пред действащите шампиони (75 т.).

Отборът на Стефано Пиоли е в серия от три поредни успеха в калчото, а до края играе с Верона, Аталанта и Сасуоло. „Нерадзурите“ на Симоне Индзаги имат мачове с Емполи, Каляри и Сампдория, както и финал за Купата срещу Ювентус на 11 май.

Наполи си гарантира място в Шампионската лига, тъй като се намира на трета позиция със 70 т. и математичеси все още има шанс за титлата. Ювентус е 4-ти с 69 пункта и със сигурност ще играе в най-силния европейски клубен турнир през следващата кампания, тъй като води с 10 точки пред петия Рома. "Старата госпожа" също математически би могла да вземе скудетото, но това би било Осмото чудо на света предвид малкото мачове до края.

На дъното е Венеция с 22 т., но отборът на Паоло Занети още има шанс да оцелее. 19-ият Дженоа е с 25 т. и мач повече, Салернитана е 18-ти с 26 т., а Каляри в момента е над зоната на изпадащите с 28 пункта.

Испания

Титлата в Ла Лига вече е в ръцете на Реал Мадрид четири кръга преди края. „Кралският клуб“ я спечели за рекорден 35-и път след успеха над Еспаньол с 4:0 и ще се надява да достигне финала в Шампионската лига, където трябва да навакса гол пасив спрямо Манчестър Сити.

Барселона се възроди под ръководството на Шави и заема втора позиция с 66 т., а Севиля е трети с две по-малко. Миналогодишните шампиони от Атлетико Мадрид са четвърти с 61 пункта – на три пред Бетис, и засега са в зона Шампионска лига.

За място в евротурнирите се борят още Реал Сосиедад (56 т.), Виляреал (52 т.) и Атлетик Билбао (51 т.).

Битката за оцеляването е между Леванте, Алавес, Гранада – които са в зоната на изпадащите - както и намиращите се над чертата Кадис, Майорка и Хетафе.

Германия

Без изненада в Бундеслигата – Байерн Мюнхен се качи на трона за десета поредна година, след като миналата седмица надигра прекия си конкурент Борусия Дортмунд. Възпитаниците на Марко Розе, от своя страна, са с 63 точки два кръга преди края на шампионата и водят с цели 5 пункта пред третия Байер Леверкузен.

„Аспирините“ пък имат аванс от три точки пред четвъртия Фрайбург. Отборът от Баден-Вюртемберг е с преднина от 1 г. пред РБ Лайпциг, след като „биковете“ загубиха с 1:3 от Борусия Мьонхенгладбах. Кьолн е в страхотна серия от четири поредни победи и е на 6-то място с 52 т. (три по-малко от Фрайбург), а в борбата за евроквотите е и Унион Берлин с 51 пункта.

Гройтер Фюрт вече отпадна, а Херта Берлин е над чертата с 33 т. Щутгарт е 16-ти с 29 т. и засега ще играе плейаут, но Арминия Билефелд, който е 17-ти с 27 т., може да ги измести.

Франция

След като миналия сезон Лил поднесе изненадата в Лига 1 и спечели титлата, ПСЖ отново се върна на върха през тази кампания. Парижани, които отново не отговориха на високите очаквания в Шампионската лига и отпаднаха още на осминафиналите, вече си гарантираха трофея и реално сезонът им приключи.

Въпреки че загуби от Лион с 0:3, Марсилия запазва втората позиция три кръга преди края с 65 т. Второто място във Франция е и последното, което дава възможност за директно участие в групите на Шампионска лига. Третото, на което се намира Рен с 62 т., носи квота за квалификациите в ШЛ.

То обаче може да бъде заето и от Монако, който също е с 62 т. и е в серия от 7 поредни победи. Ница също е в борбата с 60 пункта, следват Страсбург с 57, Лион с 55 и Ланс с 55 т.

На дъното е Метц с 25 т., Бордо е 19-и с 27 т., а Сент Етиен е 18-и с 31 пункта. Тимът на Паскал Дюпра изостава с две точки от Клермон и с три от 16-ия Лориен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

УЕФА обяви голяма промяна преди Евро 2024

Официално: Краят на една ера в немския футбол (ВИДЕО)

43 дни до ЕВРО 2024: Група Е – изравнени сили и един скрит фаворит

Денят, в който Бербатов влезе в историята на Висшата лига (ВИДЕО)

Астън Вила сгафи преди финала в Лига на конференциите, Фиорентина удари Брюж в края (ВИДЕО)

Непобедим Леверкузен подчини Рома и е близо до финал в Лига Европа (ВИДЕО)

Челси съкруши амбициите на Тотнъм за топ 4 във Висшата лига (ВИДЕО)

След като напусне Ливърпул: Разкриха новия клуб на Юрген Клоп

Пореден провал за баварците: Трети треньор отказа да поеме Байерн Мюнхен

Кристиано Роналдо избухна и класира Ал Насър на финал, но срещу най-големия кошмар (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят