В Серия А решиха да се борят с расизма по уникален начин

2115
В Серия А решиха да се борят с расизма по уникален начин
Снимка: Getty Images/Guliver

Футболната лига на Италия реши да сложи на стадионите, на които се играят мачовете от Серия А, рисунки на маймуни. Рисунките са част от кампания срещу расизма, след поредица от расистки скандали в италианския футбол, информира БГНЕС, позовавайки се на Reuters.

Те ще бъдат изложени постоянно, на централните входове на стадионите.

Скандал с привкус на расизъм в "Междузвездни войни"

Звездата от поредицата "Междузвездни войни" Дейзи Ридли си навлече критики от активисти, след като каза, че не е имала повече привилеги...

Рисунките са дело на Симоне Фугацото, който е известен с това, че рисува предимно шимпанзета. Авторът казwa, че идеята му дошла, след като гледал мач между Интер и Наполи в Милано и чул как обиждат сенегалския играч на гостите Калиду Кулибали.

"Много се ядосах. Тогава ми дойде тази идея. Защо да не престанем да цензурираме думата "маймуна" във футбол, а да я превърнем в една концепция. В края на краищата, всички сме маймуни", казва Фугацото.

"Дали сме човешки същества, маймуни, преродени души, енергия от извънземни - кой го е грижа? Важното е да се чуе концепцията, че сме равни, че сме братя", допълва художникът.

От Италианската футболна лига казаха, че излагат рисунките на маймуните, "за да подчертаят решимостта на света на футбола да се бори с всички форми на дискриминация".

Италианският футбол беше разтърсен от редица расистки скандали напоследък. Нападателите на Интер и Бреша Ромелу Лукаку и Марио Балотели бяха обект на расистки обиди от фенове по време на мачове.

Български фенове на Ливърпул защитиха страната от расисткия етикет в ШЛ (СНИМКА)

Интересен банер засякоха камерите на мача Генк - Ливърпул в груповата фаза на Шампионска лига. Той бе разпънат в сектора на гостите от...

Известен телевизионен журналист беше махнат от неделно дискусионно студио за футбол, след като каза, че Лукаку може да бъде спрян "само ако му дадеш да яде банан". Президентът на Бреша пък заяви, че проблемът на Балотели е че е черен, който се опитва "да стане по-бял". И двамата обясниха след това, че коментарите им са били направени на шега.

Преди няколко дни италианската спортна библия Corriere dello Sport излезе със заглавие "Черен петък" и снимка на тъмнокожите Ромелу Лукаку и Крис Смолинг, като превю на дербито между Интер и Рома. Въпреки вълната от критики, от вестника са категорични, че стоят зад заглавието.

И още мерки

Италианската футболна асоциация разработва система за разпознаване на лицето, която да идентифицира феновете, отговорни за расистки скандирания, съобщи изпълнителният директор на Серия А Луиджи Де Сиерво.

"В момента работим върху софтуер за лицево разпознаване, която да бъде използвана на стадионите. Все още изчакваме за одобрение от частните власти, но би трябвало да се сдобием с такова с помощта на правителството", коментира Де Сиерво. Веднъж щом получат тези права, клубовете ще трябва да се намесят директно.

МВР министърът: Полицията не може да спре хулигани да ходят на стадиона, нарушавали им се правата

Не приемам определението, че България е расистка държава. Това изрично подчерта вътрешният министър Младен Маринов във връзка с расистк...

Серия А номинира и по един играч от всички 20 клуба, който да се присъедини към отбор срещу расизма. "Ще направим за две години това, което бившият министър-председател на Великобритания Маргарет Тачър направи за 10", коментира Сиерво, говорейки за битката срещу хулиганството по английските стадиони през 80-те години на миналия век. Този сезон Италианската футболна асоциация заяви, че обмисля въвеждането на устройства за подслушане, използвани в антитерористични операции, за да идентифицира провинили се фенове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Манчестър Сити разгроми Брайтън и крачи уверено към върха (ВИДЕО)

Потвърдено: Ливърпул е в преговори за нов мениджър, който е уверен, че ще наследи Клоп

Гол в 95-ата минута донесе успеха на Рома при преиграването с Удинезе (ВИДЕО)

Неочакван обрат: Шави остава начело на Барселона

Класен финт и перфектна асистенция: Мбапе твори във Франция (ВИДЕО)

Български национал блести в елита на Кипър

Мбапе и Дембеле се развихриха за разгром на ПСЖ, но Монако отложи празненствата (ВИДЕО)

Ливърпул се сгромоляса в дербито с Евертън, Юнайтед се измъчи с последния (ВИДЕО)

Байерн стартира преговори с националния селекционер на Австрия

Хоспитализираха аржентинска легенда, състоянието му е стабилно (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com