Габрово с обновена градска среда за над 11 млн. лева

4237
Габрово с обновена градска среда за над 11 млн. лева
Снимка: Община Габрово

„Община Габрово е сред петте най-добри общини-бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж“. Едва ли има по-реален пример за добрата работа и координация, общите усилия на държавна и местна власт за европейската солидарност от това, което виждаме днес.“, каза в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той участва в откриването на обектите по проект „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“.

На територията на парк „Колю Василев – Обов“ в четвъртък, 19 юли 2018 г., се състоя официалната церемония, на която присъстваха още габровският кмет Таня Христова, евродепутатът Андрей Новаков, народните представители Иглика Иванова-Събева и Николай Сираков, областният управител Невена Петкова, председателят на Общински съвет - Габрово Лена Георгиева, строители, проектанти, много гости и граждани.

Регионалният министър отчете, че Габрово е отличник не само по Оперативна програма „Региони в растеж“ и напомни, че основите на успешната работа са положени от вицепремиера Томислав Дончев като градоначалник и сега тя продължава чрез усилията на настоящия кмет Таня Христова.

От своя страна габровският кмет заяви, че този проект е част от дейностите, за които габровци вдъхновяват общинската администрация, заради общия стремеж градът да става по-красив, по-привлекателен и по-уютен. „Усмивките във вашите очи са най-добрата благодарност за резултатите, които постигаме заедно.“, добави кметът на Габрово и благодари на всички, ангажирани в изпълнението на обектите.

След церемонията Таня Христова и министър Николай Нанков засадиха младо дръвче явор, асистираха им малчугани от близката детска градина „Явор“.

В рамките на две години в Габрово са реконструирани и новоизградени ключови обекти от градската инфраструктура. На емблематичния Шиваров мост вече има кръгово кръстовище, новата Източна градска улица спомага за облекчаване на трафика в центъра, а паркът на Колелото се превърна в приятна дестинация за отмора на живеещите в района.

 

Освен изграденото кръгово кръстовище в района на Шиваров мост са рехабилитирани тротоарните настилки, монтирано е ново улично осветление и са изместени всички съществуващи подземни комуникации.

Спирката на бул. „Априлов“ е реконструирана с уширителен „джоб“. В междублоковите пространства на булеварда – в левия участък от Централна поща до моста, са обособени кътове за отдих, подновени са тротоарите, изградени са две подпорни стени, създадени са нови паркоместа.

В рамките на инвестицията е изградена част от ул. „Марин Дринов“ – Източна градска улица, в два участъка. Изградени са подпорни стени, стълбища, тротоари и пътни настилки, отводнителна система. Ремонтиран е съществуващият тунел с дължина 130 метра. Монтирано е ново улично осветление, асфалтови, паважни и тротоарни настилки.

Улицата ще облекчи движението на автомобили в центъра, което ще освободи централните пешеходни зони от множеството паркирали автомобили и ще улесни затрудненото придвижване по тесните улици.

Районът на парк „Колелото“, известен в миналото като „Обов“, вече има облик на съвременна жилищна зона. Междублоковите пространства са изцяло рехабилитирани – подменени са настилките, уличното осветление, детските кътове, озеленяването. Всички улици и тротоари по прилежащия булевард и в обхвата на кръговото кръстовище са обновени, монтирано е ново улично осветление.

Граничещата с парковото пространство улица „Аврам Гачев“ е реконструирана, обособявайки пространство, предлагащо пълноценна почивка и приятни емоции. Оформени са пешеходни и зелени зони, паркинги, детски площадки и кътове за отдих.

Общата стойност на проекта е 11 138 023,59 лв., от които 3 416 131,59 лв. е приносът на Община Габрово. Разработката бе първата в страната, която получи одобрението на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. по процедурата „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие“.

Тази публикация е създадена в рамките на договор BG16RFOP001-1.016-0001-C02 „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Габрово и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГАБРОВО:

Одит на Дома на хумора и сатирата в Габрово: Секретен е, защо?

Gabrovo story: "Sweet European funds for the mayor's brother - OLAF is looking at a whistleblower tip (PHOTOS)"

Guarded by police officers: The mayor's brother in Gabrovo removes a fence, which he does not own (VIDEO and PHOTOS)

"You appropriate the door and the lucrative property is yours: Is that what the mayor of Gabrovo does?"

Сладки европари за брата на кметицата на Габрово: ОЛАФ гледа разобличаващ сигнал (СНИМКИ)

Заради явна грешка: Тунелът под Шипка ще продължи да кротува още дълго време

Възрастно семейство загина при пожар в Габрово

Заради неработещ светофар: Патрулка и кола се удариха в Габрово

Финансов колапс: Дряновски завод е поставен на ръба след спрян договор за модернизация на вагони

Теди Джорджо: Трябва да има образователен ценз за кандидатите за кметове и общински съветници (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com