В Габровско разясняват що е то компост, ще се дават машини за производство

20832
В Габровско разясняват що е то компост, ще се дават машини за производство

От утре, 13 юни, започва информационна кампания в Габровско заради старта на европроект за управление на отпадъците в региона - "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово". За целта ще бъдат проведени обучения в габровските села, съобщават от Габровска община.

В кампанията влизат всичките 28 кметства и кметски наместничества в община Габрово. Първият лекционен курс ще се състои в кметството на село Яворец още утре, 13 юни, от 11:00 часа.

Отварят пътя Габрово - Дебел дял от 17 часа

Движението по пътя Габрово - Дебел дял ще бъде възстановено от 17.00 часа. Участъкът е затворен заради свличане на земна маса върху п...

Жителите на селата в регион Габрово ще научат какво включва новата система за разделно събиране на отпадъците и как биоразградимите отпадъци могат да бъдат ефективно използвани. Специален акцент в обученията ще бъде поставен върху компостирането – процес на превръщане на биоразградимите отпадъци в качествен почвен подобрител. Всички, които проявят интерес към кампанията, ще научат, що е то компост - че има изключително полезни свойства, които намаляват необходимостта от напояване, предотвратяват ерозията, подтискат болестите при растенията, ускоряват обмена на въздух и дори предотвратяват преминаването на тежки метали в растенията.

Именно преминаването към домашното компостиране е един от механизмите за намаляване на отпадъците и е част от новата система за разделно събиране на отпадъците в Габрово и Трявна. И ако в градските части са предвидени два контейнера – един за рециклируемите отпадъци и втори за биоразградимите отпадъци, то в селата и крайните квартали ще бъдат разположени съдове за рециклируемите материали, а на всички домакинства ще бъдат раздадени компостери, така че хората сами да произвеждат компост и да го използват в градините си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com