10 доказани метода за борба с плевелите, които ВСЕКИ може да използва

2348
10 доказани метода за борба с плевелите, които ВСЕКИ може да използва
Снимка: iStock

Плевелите са вечен проблем за градинарите, но със съвременните методи и находчивост, тази битка може да бъде спечелена. В следващите редове ще разгледаме 10 начина, по които можем да се отървем от тези досадни диви растения и да насладим на градината в пълния й блясък.

1. Ръчно плевене

Най-екологичният и прост, но отнемащ време начин за борба с плевелите е ръчното плевене или използването на градински инструменти. Този метод изисква търпение, но ефективно премахва плевелите и корените им. Вниманието, с което трябва да се изкоренят плевелите, е от съществено значение, за да се предотврати отново появяването.

Как да използваме плевелите в градината за полезни цели?

2. Химичен контрол с хербициди

За бърз и дълготраен резултат се използват хербициди. Те унищожават плевелите, като се прилагат в началото на пролетта, когато растенията са най-уязвими. Химикалите проникват в тях и ги убиват отвътре. Плевелите след това трябва просто да бъдат изчистени.

3. Мулчиране и агротекстил

Използването на агротекстил или мулчиране може да предотврати растежа на плевели. Този метод се базира на създаването на плътен слой, който предпазва горната почва от светлина и увеличава температурата. Това затруднява растежа на плевели, като в същото време запазва почвата подходяща за растенията, които искаме да отглеждаме.

4. Зелен тор

Зеленият тор е ненадминат при борбата с плевели в градината. Посевът на бързорастящи растения обогатява почвата с азот и я пречиства от вредни микроорганизми. Този метод е икономичен и екологичен, като същевременно подпомага здравия растеж на растенията, които искаме да отглеждаме.

Полезните плевели в градината. Ето кои са те

5. Народни средства

Някои народни средства могат да се използват успешно срещу плевели. Етиловият алкохол стимулира покълването на плевелните семена и им помага да поникнат, преди да бъдат отстранени. Също така, сода, оцетна киселина и хербициден сапун са ефективни за изкореняване на млади плевели, като предоставят безопасни и естествени решения.

6. Вряла вода 

Този метод може да изисква повече време и старание, но изливането на вряла вода върху плевели може да доведе до тяхното изсушаване и изчезване. Със системно прилагане тази техника може да бъде ефективна в дългосрочен план.

Без повече плевели в градината! Отървете се от тях мигновено

7. Сол

Използването на сол за за борба с плевелите може да бъде ефективно, но се изисква внимание. Солта може да направи почвата неподходяща за отглеждане на някои растения, затова този метод трябва да се прилага внимателно.

Борбата с плевели е неизбежна за всеки градинар, но с правилния подход и подходящите методи, тя може да бъде успешно предотвратена и контролирана. Изберете най-подходящия метод или комбинация от методи за вас, за да се наслаждавате на красива и здрава градина без досадните плевели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ако отглеждате доматен разсад на перваза, винаги го торете по този начин

Каква схема за пръскане на краставици е хубаво да следваме?

Засаждане на картофи - мързеливите градинари задължително слагат това

Билката, която е най-добрият тор за доматите

НЕ засаждайте розите до тези растения

По-лоши от плевели: Растенията, които НЕ трябва да засаждате в градината си

Засаждане на разсад от домати в градината - 6 грешки, които са пагубни

Какво трябва да засадите между картофите за богата реколта

Засаждане на доматите - НЕ слагайте това в дупката

Отглеждане на орхидея във вода - как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com