5 лечебни растения, които да отглеждаме в градината си

6118
5 лечебни растения, които да отглеждаме в градината си
Снимка: zoosnow/Pixabay

В един идеален свят всеки от нас би наследил способността да измисли свой  личен списък с основни градински билки, съобразен с нашите специфични климатични и здравословни проблеми. Така или иначе, много от нас научават традиционното изкуство на аптечната-градина, където красотата, медицината и пчелите царуват.

1. Невен

Невенът е една от най-познатите и обичани билки, печелейки нашата любов с веселите си златни цветя. „Венчелистчетата“ са годни за консумация и цялото цвете е важна лечебна билка за справяне с кожни заболявания.

Цветовете на невен са включени в локални масла и мехлеми за заздравяване на рани, обриви, изгаряния и суха кожа.

Вътрешно цветята от невен се използват в чайове, тинктури и бульони като противогъбични, антибактериални, лимфагоги (стимулира лимфната система), еменагог (стимулира менструацията) и храносмилателни противовъзпалителни средства. -

2. Пустирник

Цветята, които ще ви донесат късмет

Растенията винаги са били важна част от дома, не само заради красотата си, но и защото създават изключително уютна атмосфера в интериор...

Пустиникът е една от най -лесните за отглеждане билки и е много универсално лекарство. Това е едно от любимите средства при тревожност и стрес. Приема се като тинктура или чай за намаляване на болката, като: главоболие, менструални спазми и мускулни навяхвания и болки. Ще добавя, че пустирникът е доста горчив, затова често го препоръчвам като тинктура в чай.

Той е съюзник за много жени в менопауза за облекчаване на горещите вълни и хормонално предизвикана раздразнителност. Motherwort се използва и при раждане, за да подпомогне засилването на контракциите.

3. Пасифлора

Пасифлората е доста лесна за отглеждане, особено ако му се даде стена или решетка за пълзене. Листата и цветята са важно нервно успокоително средство и се използват за подпомагане на съня и облекчаване на болки, като менструални спазми и главоболие.

Пасифлората е краткотрайна, многогодишна билка, която ще се катери грубо по беседки и огради. Тя обича яркото слънце и ще цъфти по-обилно, когато я огряват слънчевите лъчи.

3 съвета за отглеждане на здрави сукуленти

Отглеждайте сочните растения в свободно дренирана почва или компост, като кактусов компост, на ярко слънце до частична сянка. Поливайте...

4. Ехинацея

Лилавата шишарка е един от най -популярните градински декоративни елементи с ефектните си лилави цветя, които привличат всякакви пеперуди и пчели. Не само, че е великолепна, но е лесен за отглеждане - ехинацеята е невзрачно растение, издържащо на суша, болести и нашествия на насекоми. Корените, семената и пресните цветове са лечебни и могат да бъдат превърнати в пикантно вкусен, имуностимулиращ чай или тинктура.

Ехинацеята е тревисто многогодишно растение. Засадете на слънчево място за най-добро производство на цветя.

5. Свещен босилек

Този близък роднина на обикновения босилек е роден в Индия, Шри Ланка и Малайзия и наскоро придоби популярност като вкусен билков чай. Свещения босилек е силно ароматен и антимикробен. Листата и цветовете му се използват като лечебен чай при настинки, кашлица, астма, бронхит, синузит, главоболие, артрит, диабет, стрес и тревожност. Неговият адаптогенен ефект предлага повдигаща енергия и помага за умствената концентрация. В кухнята пресните листа могат да се добавят към салати и да се използват като по-остър вариант на босилека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Как да се справим със сивото гниене по ягодите

Най-успешните дни през май за градинарство според календара за сеитба

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com