8 признака по листата на стайните растения, които подсказват, че нещо не е наред

30494
8 признака по листата на стайните растения, които подсказват, че нещо не е наред
Снимка: iStock

Стайните растения винаги са били актуални. Това е така, защото повечето от растенията са сравнително лесни за отглеждане. Лесно е, но само, ако знаете какви са най-подходящите нужди и грижи за всяко едно от растенията, отглеждани у дома.

1. Изцяло кафяви листа
В повечето случаи, напълно кафявите листа на едно растение, са естествена част от неговия процес на растеж и стареене. Ако растението ви е младо, а листата се преобразят от зелени в кафяви, то това е ясен признак, че на растението му е нужна повече вода. Ако листата са напълно кафяви и изсъхнали, ще е нужно да ги отстраните, за да разпределите енергията към по-здравите, хидратирани и зелени листа.

2. Кафяви връхчета на листата
Това е още един признак, че вашето растение не е получило достатъчно вода, почвата е била с лошо качество и не е задържала достатъчно добре влагата. Кафявите връхчета на листата, може да са признак и, че корените на растението са увредени, поради пренасищане с вода или саксията е била твърде малка за самото растение.

Цветята в дома ви, които ви тровят

Цветята и декоративните растения, отглеждани у дома, придават енергия, свежест и стил на жилището, добавят цвят и аромат към атмосферат...

3. Почерняване в средата на листата
Почерняването в средата на листата, обикновено е признак за пренасищане с вода. Ако почвата е мокра през цялото време, това е предпоставка за влажна среда, в която се образуват гъбични патогени. Заболяването се проявява именно в кафявите петна в средата на листата, а в по-късните си етапи се разпростира и по целите листа.

4. Долните листа пожълтяват
Понякога, когато растението е в „зряла възраст“ се случва някои от листата му да пожълтяват и да окапват. Ако обаче това „окапване“ на листата се случва на повече от листата, то това би могло да се дължи на твърде сенчесто или студено местоположение на растението във вашия дом, внезапен спад на температурата или прекомерното излагане на суша. Не е препоръчително да местите растенията си твърде често от стая в стая, тъй като те се приспособяват към заобикалящата ги среда сравнително бавно.

5. Тъмни петна с жълти полета по листата
Обикновено тези петна се свързват с появата на гъбички по растението, но подобни бледо оцветени петна могат да се развият по растенията, и ако получават твърде много пряка слънчева светлина. Ако забележите, че петната се размножават е нужно да изолирате саксията, за да предотвратите разпространението на гъбичките към другите растения у дома. Премахнете засегнатото листо и оставете растението да се възстанови.

6. Липса на цвят по върховете на листата
Ако растението ви притежава бледозелени или дори жълти листа, придружени с лош растеж, това може да се дължи на недостиг на хранителни вещества. Черупки от сварени яйца или, ако добавите водата от вече сварените яйца към почвата, би могло да повиши нивата на калий и калций на цветята и да възвърнат техния приветлив и цветен вид.

Как да разпознаем от какво се нуждаят цветята ни?

Саксийните растения украсяват всеки интериор, създавайки атмосфера на комфорт у дома. За да ни радват целогодишно с богатата си зеленин...

7. Много малки листа
Ако растението ви е с нетипични за обичайния му вид малки листа, то това  е ясен признак, че растението ви се нуждае от повече слънчева светлина. И все пак, ако растението получава нужната светлина и въпреки това е с нетипично малки листа, проверете за наличието на прах и почистете растението. Праха има свойствата да блокира слънчевите лъчи и да намалява фотосинтезата при растенията.

8. Краищата на листата се извиват
Растенията често показват чрез къдрене на листата, че средата в която те се намират е неблагоприятна за тях. Когато атмосферната влажност е твърде ниска (дори, ако е и около 50%), растенията страдат. Ако забележите, че растенията ви проявяват признаци на къдрене на листата, то е нужно те да бъдат преместени далеч от отворите за въздух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Утайка от кафе в градина: Многобройните й ползи

Свиване на листата на доматите – каква е причината за това?

Кога се прави първото пролетно пръскане на овошките?

Поливайте краставиците с тази напитка, ако искате да са хрупкави и сочни

Кога и как се садят ягоди, ако искаме богата реколта

Пепел и сода - рецептата, която трябва да знае всеки градинар

Хитър трик за отглеждане на краставици, с който ще приберете реколтата по-рано

Какво липсва на доматите - обърнете внимание на това

Зеленчукът, който НЕ трябва да се засажда до гроздето

Задължително торене на чесъна за богата реколта - ето какво се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com