Билката, която всеки опитен градинар засажда до розите

39342
Билката, която всеки опитен градинар засажда до розите
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Всеки градинар иска да препази розите в градината си от листни въшки и мравки по лесен и безопасен начин В случая решението е една ароматна билка, която в много градини се отглежда като цвете.

Билката, която предпазва розите от листни въшки

Засадете лавандула между розовите храсти, за да ги предпазите от вредители. Лавандулата и розите са страхотна двойка. Розите привличат истни въшки, а лавандулата - калинки. Калинките се справят бързо с тези вредители, осигурявайки незабавен естествен контрол, без да вредят на пчелите и другите опрашители. Това е естествен и лесен начин да поддържате вашите рози и ландшафтни растения красиви и здрави с минимални грижи и без химикали.

Торене на розите през пролетта - това са най-добрите домашни торове

Освен лавандула и рози можете да засадите и други ароматни билки и цветя, като например: алиум или декоративен лук, мащерка, коча трева или котешка билка, риган и розмарин.

Това групово засаждане поддържа градината здрава и привлича полезни насекоми и птици, които се хранят с листни въшки и други вредители.

Засадете лавандула, като оставите разстояние от 30-60 см от розовия храст, за да оставите място за растеж на корените. Под всеки розов храст засадете мащерка като почвено покритие за борба с плевелите. Смесена граница от алиуми , ароматни билки, градински чай и лавандула може да се отглежда по ръба на розовата градина.

Препаратите, използвани за контрол на листни въшки по розите, съдържат неоникотиноиди. Те се поемат от розовия прашец. Когато пчелите се хранят с този прашец, те го връщат и хранят с него ларвите си. Дори малко количество от този прашец може бързо да унищожи цял кошер.

За борба с петна и брашнеста мана се използва смес от 1 супена лъжица сода за хляб, смесена с 1 кофа вода, с добавка на 1 лъжица течен сапун, за да полепне по листата. Пръскайте горните и долните листа, особено след силен дъжд.

И лавандулата, и розите обичат слънцето, добре дренираната почва, добрата циркулация на въздуха, устойчиви са на топлина и не обичат поливането отгоре. Имайте предвид, че много сортове рози обикновено изискват повече поливане от лавандулата. Използвайте капково напояване в основата на всеки розов храст. Мулчирайте розите със 7-10 см слой компост, за да задържат вода.

Рози и лавандула - това съвместно засаждане ще ви спести от много проблеми и неприятности в грижите за розовите храсти. Освен лилавите цветове на лавандулата са чудесно допълнение към розовите цветове на розите и ще направят градината ви още по-красива.

Как се извършва правилно вкореняване на рози във вода?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Сместа, която гони голите охлюви от градината

Златни правила за красива градина: Кога и как да поливате тревата през пролетта

Цветята, които трябва да засадите след Великден

Торене на картофите при цъфтеж - ето как се прави

Най-доброто място за засаждане на череши - реколтата няма да има прибиране

Как и кога да събираме див лук

6 съвета за добър старт на божурите през пролетта

С какво се пръскат доматите при цъфтеж?

Невероятна реколта от домати и краставици: Тайните на подготовка на почвата

Кога зреят обикновено горските ягоди

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com