Ето как да предпазим семената от мравки - лесен трик

49558
Ето как да предпазим семената от мравки - лесен трик
Снимка: iStock

Мравките са удивителни създания, които изминават дълги разстояния, водят интересен живот и образуват колонии, ръководени от царица. Но за съжаление, това голямо семейство може да причини някои неудобства, особено когато става въпрос за градинските култури и семена. Битката с мравките в градината често се превръща в предизвикателство, към което не винаги успяваме да намерим траен и ефективен подход.

Борба с градинските мравки - плюсове и минуси

През последните години, борбата с мравките се превърна в истинска война. Инсектициди и пестициди се предлагат в големи количества в магазините, но какво е цената, която плащаме за тази битка? Градинската почва, в която семействата на мравки обитават, съдържа значително повече фосфор и калий, отколкото растенията могат да асимилират. Освен това, мравките се хранят с гъсеници и други вредители в градината, което ги прави полезни съюзници.

МЕД против мравки - как да прогоним вредителите с този интересен трик

Въпреки тези ползи, противопоставянето на мравките става все по-необходимо поради причините, които могат да навредят на растенията. Мравките са главните "развъдчици" на листни въшки в градината. Въпреки че те могат да бъдат полезни за определени растения, комбинацията от мравки и въшки може да бъде опасна за овощните дървета и храсти. Ябълките, крушите, сливите, касисът и цариградското грозде могат да пострадат от тази асоциация, която в крайна сметка може да ги унищожи.

Естествени методи за премахване на мравките

Ако не сте привърженик на химичните средства за отблъскване на мравки, можете да опитате естествени методи, които ще ви помогнат да се справите с тези насекоми, без да вредите на околната среда и "семейството" на мравките.

мравка

Използване на аромати: Мравките са чувствителни към различни миризми. Разпределете листа от анасон, дървени стърготини с чесън около гнездата на мравките. Растително масло, тютюнева пепел, магданоз, терпентин и дървени въглища също са ефективни.

Траншеи с вода: Мравките не са добри плувци. Изкопайте траншеи, пълни с вода, около дърветата. Това може да помогне за предотвратяване на достъпа на мравките до дървото.

Домашни средства: Използвайте смес от вода, боракс и захар в зоната, където се намират мравките. Добавете прясна мая и борна киселина към конфитюра за създаване на ефективен репелент.

Мравките ще заобикалят вашия дом, ако използвате тези хитри трикове!

Леки атаки със сол и ароматни растения: Посипете сол върху мравките и техните следи, добавете листа от бъз или дива мента.

Борна киселина и слънчогледово олио: Използвайте слънчогледово олио, домати, дива мента, карамфил, пелин и чесън като естествени отблъскватели.

С тези прости и ефективни методи, вие можете да се справите с мравките в градината си без да вредите на природата и растенията. Важно е да намерите баланс между запазването на полезните функции на мравките и предпазването на вашите култури от вредители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com