Живият плет се засажда от ноември до април

840
Живият плет се засажда от ноември до април
Снимка: Antranias / Pixabay

Често изникват въпрос кога е най-доброто време за засаждане на жив плет и отговорът изцяло зависи от вида на корена на растенията за хеджиране. Всеки тип корен има конкретна времева рамка, в която да се засади, за да постигне най-добри резултати.

Голи корени

Оградата с голи корени трябва да се засажда, когато е в покой, от ноември до април, но този период на засаждане може да бъде удължен до началото на май с използването на хладно съхранявани растения. Винаги проверявайте дали земята не е замръзнала преди засаждането и дали не са прогнозирани слани. Всички растения за жив плет са в латентно състояние през този период, но вечнозелените живи плетове задържат листата си, докато широколистните живи плетове ги губят.

Коренови топки

Подобно на оголените корени, хеджирането с коренови топки може да се засажда само през периода на покой, но това е малко дълго за кореновите топки, което продължава от октомври до май с изключение на хеджиране на кутия, което може да бъде засадено в коренова форма през цялата година.

Саксийни растения

Саксийният жив плет може да се засажда през цялата година, освен когато земята е замръзнала, когато се прогнозират слани или по време на много горещо време. Можете да съхранявате саксийни растения за няколко седмици, преди да ги засадите в земята, при условие че ги поддържате добре напоени.

Растения, отглеждани в клетки

Растенията за жив плет, отглеждани в клетки, могат също да бъдат засадени по всяко време на годината със същите изключения, които важат за растенията, отглеждани в саксии.

Незабавно хеджиране

Незабавното хеджиране е достъпно за закупуване и засаждане през цялата година, но ви препоръчваме да избягвате засаждането както при ниски температури, така и при изключително горещо време.

Нарязани дървета

Нарязаните дървета се отглеждат като кореновите топки, така че са достъпни за засаждане само от октомври до май, когато са в покой.

Плет от бръшлян

Тези зелени растения могат да бъдат засадени по всяко време на годината, при условие че земята не е замръзнала или времето е наистина горещо.

Трева

Най-доброто време от годината за засаждане на трева е между средата на есента и края на зимата, при условие че почвата не е замръзнала или преовлажнена. Можете също да поставите трева през пролетта, но е най-добре да избягвате полагането от средата на пролетта до началото на есента, тъй като този период може да включва периоди на високи температури и суша. Тревата трябва да бъде положена в рамките на 24 часа след доставката.

След засаждането винаги се уверете, че поддържате новите си растения добре напоени и помислете за добавяне на мулч като начин за потискане на плевелите, за да запазите мястото си красиво.

А ето и грижите, които трябва да положите за градината през зимата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Защо опитните градинари поръсват градината със захар?

Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

Защо репичките стават горчиви?

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Засаждане на домати - трябва ли да се използва пепел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com