Как да изгоним белокрилките по цветята

20133
Как да изгоним белокрилките по цветята
Снимка: Pixabay

Белокрилката, която прилича на малки бели молци или листни въшки, е един от най-досадните вредители за нашите растения през пролетта и лятото. Нейните ларви и възрастни могат сериозно да увредят растенията, смучейки сока им и предавайки болести. Борбата с този вредител може да бъде предизвикателна, но с правилния подход и домашни средства можем да се справим успешно.

Защо белокрилките са проблемен вредител?

Белокрилката е проблемен вредител, защото разполага с непрекъснат цикъл на развитие и напада широк спектър от растения, включително цветя и зеленчуци. Тя е склонна към развитие на имунитет към множество химични препарати, което усложнява борбата с нея.

Вижте как да се отървете от белокрилките в оранжерията

Домашни препарати за борба с белокрилката

1. Извлек от коприва

Извлекът от коприва е едно от ефективните домашни средства срещу белокрилката. Просто заливате 1 кг свежа коприва с 8 л вода и оставяте да престои от 12 до 24 часа. Този извлек може да бъде нанасян директно върху растенията без да се разрежда.

2. Органично масло от Нийм

Маслото от Нийм е изключително ефективно срещу различни вредители по растенията, включително белокрилката. Смесете 1 ч.л. течен сапун с 1 литър гореща вода и добавете 2 чаени лъжици масло от Нийм. Разбъркайте добре и нанесете върху растенията с помощта на пулверизатор.

3. Настойка от чесън и люта чушка

Смесете 1 част нарязан чесън с 1 част нарязани люти чушки и добавете 2 части хладка вода. Оставете сместа да престои за едно денонощие и след това прецедете отварата, която може да се нанесе върху растенията.

пръскане, цветя

4. Сапунен разтвор

Измийте нападнатите растения със сапунен разтвор, като разтворите сапун за чинии във вода и нанесете сместа върху растенията с помощта на пулверизатор.

5. Настойка от листа на хрян

Заливате нарязани листа от хрян със студена вода и добавяте течен сапун. След престоя от няколко часа прецеждате течността и нанасяте върху растенията.

Биологични методи за контрол на белокрилката

1. Прахосмукиране

Използвайте малка ръчна прахосмукачка, за да изсмучете белокрилките от растенията. Този метод може да бъде изключително ефективен, особено ако се прилага веднага след забелязването на заразяването.

Как да премахнем акарите по растенията без препарати

2. Отстраняване на нападнатите части

Отстранете тежко заразените части на растенията, за да предотвратите разпространението на белокрилките. Изгаряйте отрязаните части, за да предотвратите повторната инфекция.

3. Привличане на естествени врагове

Опитайте да привлечете калинки в градината, тъй като те са естествен враг на белокрилките. Засадете растения, които привличат калинки като жълт кантарион, бял равнец и др.

4. Използване на лепкави капани

Изработете лепкави капани, които привличат белокрилките и ги задържат. Жълти листчета, покрити с бавносъхнещо лепило, са един добър пример за такъв капан.

Белокрилките могат да бъдат сериозен проблем за растенията в нашите градини, но с правилния подход и използването на биологични, и домашни средства за контрол, можем да ги управляваме успешно. Избирайки подходящите методи за вашата ситуация и прецизно прилагайки ги, можете да се насладите на здрави и красиви растения без вредители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как да се отървете от плевелите без химия

Кои растения НЕ обичат кисела почва?

Ако краставиците са замръзнали през пролетта, направете това, за да ги спасите

Как да предпазим картофите от струпясване?

С какво трябва да се подхранват цветята за обилен цъфтеж?

2 грешки, заради които орхидеята НЕ цъфти

Отглеждане на копър - ето какво трябва да знае всеки градинар

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com