Как да не допуснем маната по розите да ги съсипе?

544
Как да не допуснем маната по розите да ги съсипе?
Снимка: iStock

Не познаваме жена, която да не обича розите – бодливи, за да съхранят себе си, ароматни, за да опияняват и пленяват сетивата, красиви, за да спечелят сърцата, диви, за да се насладят на свободата – също като жените, които ги обожават. Поднасянето на роза особено червена е знак за обич и жест на уважение към дамата на сърцето, но отглеждането на роза не е толкова лесно, колкото насладата за сетивата, когато царицата на цветята във вазата на масата ни поднася.

С тези 2 домашни рецепти веднага ще излекувате маната по розите

Отглеждането има своите правила, тайни и тънкости, които за начинаещ градинар могат да се окажат непреодолима трудност и да не съумее да се наслади на цветовете на тези бодливи разкошници. Сред опасностите, дебнещи царицата на цветята, е маната по розите, която може с лекота да ги съсипе, ако не знаете как да се погрижите за тях. И за да бъде тя, розата, царица не само на масата във вазата на празниците, но и царица в градината ви, се допитахме до опитните градинари как да се погрижим за тези цветя и как да не допуснем маната по розите да отнеме красотата им.

Маната по розите – рискове, съвети и как да се справим с това предизвикателство

Розите страдат от различни заболявания и също като нежната половинка на човечеството изискват грижи. Някои сортове са по-устойчиви от други, което ги прави по-подходящи за начинаещи градинари и за онези, които нямат време да полагат ежедневни адекватни грижи за розите в градината.

Ако обаче вече имате рози и маната е сред сериозните предизвикателства, с които сте се сблъскали, вижте как да им помогнете и как да се погрижите за тях. Особено внимателно наблюдавайте за заболявания младите розови насаждения, които са най-уязвими, както и проявете повишено внимание, ако предходни години сте имали проблем с маната или други заболявания по розите, ако климатичните условия са неподходящи за розите и ако не използвате препарати за растителна защита превантивно.

В тези случаи ранното установяване на проблема и предприемането на мерки за лечението на розите е разликата между запазване на насажденията и техния крах.

С този разтвор ще забравите за маната и ръждата по розите

Какво е брашнеста мана и какво да направим, ако розите заболеят?

Брашнестата мана е широко разпространено и сериозно заболяване по розите, което може напълно да съсипе розовите ви храсти, ако не предприемете своевременни и адекватни мерки. Различните сортове са различно устойчиви на мана, но ако този, който отглеждате, е особено чувствителен, то не ви остава друго освен да лекувате растението.

Маната може да засегне не само листата на розите, но и  цветните пъпки, като засегнатите е възможно както да не се отворят, така и да се отворят, но да бъдат с лош външен вид и видимо немощни и болни. По-леките форми на заболяването, при които розите ви не са тежко засегнати, може да бъдат преодолени с изрязване, отстраняване на заболели части – пъпки, листа и прочие по време на вегетационния период, както и с премахване, изгребване и унищожаване на листата под розовия храст през есента.

Домашна рецепта за лечение на маната по розите

Ако заболяването засяга големи части от храстите и контрол е невъзможен по този начин – с премахване на части от розите, то остават препаратите за растителна защита, за които в специализираните магазини, от които закупите препарат, може да получите пълна, точна и изчерпателна информация как да го използвате точно този вид и бранд.

Не желаете да използвате фунгициди? Може да пробвате тази домашна рецепта за борба с маната, която често засяга именно розите. Безвредна е и по думите на опитните градинари – изключително ефективна. За нея са ви нужни прясно мляко и вода в съотношение 1:5, както и няколко капки йод, който играе ключова роля за дезинфекцията и предпазването от заболявания по растенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com