Как да отгледаме дафинов лист в саксия?

77571
Как да отгледаме дафинов лист в саксия?
Снимка: iStock

Сега всеки може да отглежда дафинови листа на своя перваз на прозореца у дома. Растението отдавна се е адаптирало към условията у дома и няма нужда от специални грижи. Laurus nobilis е официалното ботаническо име за дърво или храст. Неговите листенца имат пикантен аромат, използван при готвене.

Дафиновият лист се смята за свещен още от древните гърци. Освен това растението има бактерицидни и успокояващи свойства, които помагат при безсъние. Химическите съставки включват полезни киселини: мравчена киселина, маслена киселина, оцетна киселина, лауринова киселина. Биоактивните вещества облекчават умората и подобряват имунитета.

Тинктура от дафинов лист от бабино време

Какво трябва да знаете, за да отглеждате дафинов лист?

Ако отглеждате дафинов лист у дома, то това няма да е трудно: достатъчно е да му осигурите навременно поливане. Растението не е взискателно към светлината и вида почва, но не бива да се пренебрегва развитието му.

За да засадите дафинов лист, ще ви трябва:

  • Семена или резници от храст;
  • Готов почвен субстрат;
  • Универсална тор;
  • Глинена или керамична саксия;
  • Достатъчно количество светлина.

Най-добро място за отглеждане

В домашни условия може да се засади дафиновия лист в малка саксия. Докато расте, то се пресажда в по-голям съд. Дафиновия лист е непретенциозен в грижите си. За предпочитане е добре осветено място с разсеяна светлина, но също така расте интензивно на сянка. Въпреки това, за да цъфти растението, то се нуждае от светлина. Ето защо е по-добре да поставите големи саксии с ароматното растение на пода по-близо до прозорците.

Дафиновият лист ще бъдат еднакво добре на перваза на прозореца от южната и северната страна на стаята. Въпреки своята непретенциозност по време на проветряване е по-добре растението да се махне от отворените прозорци. Смята се, че най-доброто място в къщата за благородното растение е кухнята, защото по всяко време можете да си вземете свежо ароматно листо за вашето ястие. Но температурният режим по време на готвене може да навреди на дафиновия лист.

Запалете ДАФИНОВ ЛИСТ у дома и изчакайте 10 минути!

Избор и подготовка на саксиите

Можете да отглеждате дафиновия лист във всякакъв вид саксия. Но е по-добре да се избере естествен тип материал като глинени и керамични саксии. При пластмасата кореновата система е "задушена" и ваната няма достатъчно устойчивост на влага. Кореновата система на дафиновите листа изисква просторна саксия. Височината му трябва да бъде най-малко 10-15 см, а при пресаждане изберете контейнер 2-3 пъти по-голям, около 5-7 см.

Избор на почва

Като основа можете да вземете лека почва, която пропуска добре влагата. Тя също се приготвя самостоятелно от листна почва и речен пясък в равни части. За подхранване на почвата се добавят торф и хумус, въглен. Почвата трябва задължително да е с неутрална реакция. За да може земята да пропуска добре въздуха и влагата, на дъното се поставя дренажна основа: камъчета или експандирана глина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com