Как да отгледаме здрава и красива туя

13937
Как да отгледаме здрава и красива туя
Снимка: iStock

Съществуват шест вида вечнозелени растения, две от които произхождат от Северна Америка, а четири - от Източна Азия. Това са източният алианс (T. orientalis), произхождащ от Китай, западният алианс (T. occidentalis), произхождащ от източната част на Северна Америка, и гигантският алианс (T. plicata или T. gigantea), произхождащ от тихоокеанския регион на Северна Америка.

А вие знаете ли колко е лесно да отгледате сами джинджифил у дома? Вижте как

Съществуват десетки декоративни разновидности на западната туя

Тя е вечнозелено дърво с гъста пирамидална корона, състояща се от множество тънки клонки, за които са характерни малки, люспести листенца. Ценена е заради формата на короната, характерните свежи, масленозелени листа и бързия си растеж. Thuja westerly има десетки декоративни сортове с различни прицветници и пълна гама от форми на листата, включително ниски сферични, тесни цилиндрични, златисти, лилави, тъмнозелени и рунтави.

Туята е толерантна към факторите на околната среда, но за най-добри резултати трябва да се осигурят условия, които са възможно най-близки до естественото им местообитание.

В какви почви расте туята?

Туята вирее добре във варовикови и неутрални до средно алкални почви, а корените ѝ растат енергично дори в чиста глина. Тя обаче не се притеснява от рохкави, каменисти почви в градините. Терасираните полета покрай реките са идеални за отглеждане на туя. Когато е младо, растението може да понася сянка, но когато надхвърли 1,5 м височина, ще се нуждае от повече светлина, за предпочитане пряка слънчева светлина.

Еликсирът с който всичко в градината ви ще никне като лудо

Със сигурност всеки градинар иска всичко, което посади, да покълне. Ето и рецептата за "вълшебния еликсир", с който ще поникне всичко, ...

Листата могат да станат червени през зимата

Листата на туята могат да се оцветят в червено през зимата, когато има студен вятър, но през пролетта те отново стават напълно зелени.

Подрязването е важна част от отглеждането на западната туя. Ако не се подрязва, тя ще се превърне в средно високо дърво с рядка корона.

Най-добрите хитрости, с които ще удвоите реколтата от тиквички в градината

Ежегодно подрязване на западната туя

Добавете КОПЪР към билковата си градина

Копърът е много разпространена подправка, която присъства почти във всяко ястие и е предпочитана от мнозина. Отглежданият копър в гради...

За да се поддържат гъсти листа и красив силует, тя трябва да се подрязва поне два пъти годишно - в края на юни и в края на октомври. Подрязването е подобно на резитбата и има за цел да поддържа определена форма и плътност. По-добре е да се подрязва малко повече, отколкото да не се подрязва.

Годишен темп на растеж на западния червен кедър (Cryptomeria japonica D.)

Японският кедър расте с темп от около 40 cm годишно и може да достигне височина от 2 m за пет години без подрязване. Това е особено полезно за създаване на живи плетове. Засадете растенията на разстояние 50-60 см едно от друго, за да създадете жив плет. Растението може да се използва и самостоятелно или на групи. Поливайте умерено и торете само от време на време.

Thuja, използвана за озеленяване

Препоръчваме растението туя за озеленяване, тъй като то е много красиво вечнозелено растение, лесно за гледане, толерантно към външни условия и в същото време с много ниски разходи за поддръжка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се сади в градината през Страстната седмица?

Защо опитните градинари поръсват градината със захар?

Засаждане на картофи - НЕ правете тези грешки

Може ли да се засаждат домати всяка година на едно и също място

Как да се отървете от листни въшки - 3 метода, които работят

Защо репичките стават горчиви?

Кога е най-добре да се извадят луковиците на лалетата?

Торете розата с това през пролетта и тя ще цъфти цяло лято

Задаждане на краставици през май 2024 - кои са най-добрите дати

Колко често трябва да се поливат краставиците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com