Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отгледате огромни и сладки тикви?

14 септември 2023, 12:22 часа

За да създадете перфектни условия за тиквите, така че да станат огромни и изключително сладки, необходимо е да обърнете внимание на подхранванете. Този процес е ключов за успешното отглеждане на тиквите и постигането на възможно най-вкусните резултати. В този материал ще ви разкажем какво трябва да направите, за да подхраните тиквите си и да ги направите невероятно сладки и сочни.

Първо подхранване

За да осигурите успешен старт на тиквите си, първото подхранване трябва да се извърши, когато растението има три съществени листа. За тази цел се препоръчват азотни торове. Ако вашите тикви растат в голяма градина, можете да използвате амониев нитрат, като го разпръскате преди дъжд или поливане върху почвата в размер на 200 грама на квадратен метър. Ако не разполагате с амониев нитрат, можете да направите разтвор от урея, като разтворите 1 супена лъжица урея в 10 литра вода и поливате насажденията с него (1 литър разтвор под растението).

Добрите градинари разкриват каква е тайната за чудесна реколта от тикви

Второ подхранване

След като тиквите започнат да образуват мигли и пъпки, е време за второ подхранване. В този момент растението се нуждае не само от азот, но и от фосфор и калий. Тези два елемента са от съществено значение за постигането на големи и сладки плодове. Можете да използвате отделно фосфорни, поташни и азотни торове, но най-удобното е да използвате нитроамофоска, която съдържа всички тези елементи. Нанася се на разстояние 15 см от растението, като се прави малък жлеб в кръг, където се изсипва малка шепа тор и се покрива с пръст. Този метод на подхранване позволява на хранителните вещества да навлизат равномерно в почвата и кореновата система на тиквата.

Сортови характеристики

Важно е да се има предвид, че размерът и вкусът на тиквите се определят и от сортовите характеристики на растението. Правилното подхранване е ключът към постигането на максималния им потенциал по отношение на големина и вкус. Затова е важно да изберете големи сортове, които са насочени към натрупване на максимално количество захари в плодовете си.

Кога и как да засадите тиква: Всичко, което трябва да знаете

С правилното подхранване и грижи, вашият труд ще роди тикви, които са истински деликатес и гордост за един градинар.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес