Как да подрежем повредените участъци на орхидеята?

6339
Как да подрежем повредените участъци на орхидеята?
Снимка: Istock

Орхидеите са растения, които растат в тропическите ширини и изискват специална грижа. Въздушните корени на орхидеите са нормално явление. В естествените им местообитания те могат да растат без почва и да получават хранителни вещества от въздуха и кората на дърветата. Корените на орхидеите имат две основни функции - да доставят необходимите вещества за пълноценен растеж и да закрепят растението в субстрата или на дървото. Те са зелени и пълни с хлорофил, който се активира от слънчевата светлина. Затова се препоръчва да засаждате орхидеите в прозрачни големи саксии.

Какво трябва да знаете, ако отглеждате орхидея вкъщи

Въздушните корени

Потъмнялите корени с кафяв, пепеляв или сив цвят са признак за заболяване на растението. Ако растението има такива корени, е добре да ги подрежете, за да предотвратите разпространението на болестта. В противен случай растението може да изсъхне, тъй като новата коренова система няма да се формира. Важно е да се отбележи, че не трябва да отрязвате въздушните корени на орхидея, когато тя цъфти, защото това може да доведе до спиране на цъфтежа. Има моменти, когато корените на орхидеята растат прекалено много, което не е добър знак. Това може да се дължи на няколко причини.

Орхидеите няма да спрат да цъфтят, ако положите ТЕЗИ грижи

Причини за повреждане на корените

Изсушаване: Когато орхидеята се полива твърде рядко, тя използва въздушните си корени за задържане на влага. Тези корени имат способността да получават вода от въздуха - плесен. Орхидеите не обичат нито прекалено суха, нито прекалено влажна среда. При естествени условия те могат да регулират количеството влага, което поемат от тропическия въздух. В нашия регион обаче те растат в саксии със субстрат. Ако корените бъдат претоварени с вода, те започват да плесняват. При прекалено много влага в саксията, липса на светлина и ниска температура на въздуха, корените израстват извън саксията.

Орхидеите няма да спрат да цъфтят, ако положите ТЕЗИ грижи

Втвърдяване: Ако орхидеята има много въздушни корени и същевременно гъста дървесна структура, това е признак, че вътрешните корени са остарели и растението е по-възрастно.

Как да подрежем повредените участъци?

Подгответе инструментите: остър нож или градинска ножица. За предотвратяване на инфекции използвайте спирт. Внимателно извадете растението от саксията и изтърсете от субстрата. Огледайте цялата коренова система и изрежете повредените или остарели части. Необходимо е да отрежете въздушните корени от орхидеята и отвътре. Отрежете сантиметър от здравата част на корена.

Обработете местата с разтвор от калиев перманганат, фунгицид или активен въглен. Можете да накиснете корените във витаминен разтвор за 15 минути, за да ги подхраните. За целта смесете 1 ампула витамин В, В1 и В12. След подрязването засадете орхидеята в нов субстрат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Какво да направите, ако картофите в градината са замръзнали?

Каква е причината за усукване на листата на доматите?

Как да торите саксийните цветя, за да се радвате на обилен цъфтеж през цялото лято?

4 тайни за богата реколта от картофи, които всеки градинар трябва да знае

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com