Как да предпазим палмите от измръзване

9049
Как да предпазим палмите от измръзване
Снимка: sandid / Pixabay

Палмите...тези прекрасни растения...

Как да ги защитим през зимата?

Втвърдяване

За да станат растенията устойчиви на замръзване, те трябва да бъдат втвърдени, тоест да се свикнат със замръзването, без да се покриват твърде рано. Те трябва лесно да издържат на леки студове без никакво покритие, което ще даде плод през следващите години. Най-добре е да покрием нашето растение, поне частично, от вятъра. Трябва да се помни, че листата вероятно ще бъдат унищожени при продължителна слана (растението ще пусне нови през пролетта), докато най-важното е да се предпази растежният конус на палмата и коренът, защото ако умрат, нашите палма най-вероятно ще умре. Най-лесният начин за предпазване на растежния конус на възрастно растение е да завържете листата и да ги покриете с агротекстил или юта и абсолютна защита срещу вода и влага, което може да бъде много опасно през зимата, тъй като това води до развитие на гъбички и гниене. Растенията могат да се пръскат с препарати против изсушаване ифунгициди. На пазара има редица различни продукти.

Пасивна защита

Малките растения могат да се закрепят с мрежа или плексиглас и да се поръсят със слама или игли, листа, да се построи покрив или да се покрият с голяма кофа, контейнер, допълнително да се увият с агротекстил и др. Не забравяйте да осигурите на растението достъп до въздух и светлина от време на време, за да оцелее. Освен това, за да намалите ефекта от замръзване върху корените, го мулчирайте. Също така плътно покритото със сняг растение е с няколко или десетина градуса по-топло от температурата на околната среда, така че оставете природата да действа и не я отърсвайте от нашите растения, като в същото време внимавайте да не се счупят под тежестта й.

Ако отглеждаме палма в саксия и имаме такава възможност, определено трябва да го преместим в хладно помещение за зимата, за предпочитане с достъп на светлина, като същевременно намалим драстично честотата на поливане. Трябва да се помни, че устойчивостта на замръзване на корените в саксията е много по-ниска, отколкото в земята. Никога не оставяйте непокрито растение в саксия на студено, защото може да бъде фатално за него.

Вентилация

Не забравяйте, че е много важно да осигурите подходяща вентилация, в противен случай гъбичките и плесените ще започнат да растат и в резултат на това палмите ще изгният. В по-топлите дни препоръчваме да проветрявате растенията по често.

Допълнително отопление

Суровите полски зими могат ефективно да възпрепятстват отглеждането на палми, така че ако имате ресурси да ги затоплите, трябва да го направите. Това ще сведе до минимум вероятността от загуба на растенията. Палмите, които са преживели две меки зими подред, може да не преживеят третата, която ще бъде по-студена и т.н.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Сортовете хортензия, които могат да растат на сянка

Поливане на доматите - кога и как се прави

Може ли да се торят малините с пепел?

Торенето на гроздето с тази съставка е огромна грешка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com