Как да пръскаме краставиците със сода – тайната на богатата реколта

35790
Как да пръскаме краставиците със сода – тайната на богатата реколта
Снимка: iStock

Содата вероятно е най-мултифункциналният продукт в дома ви – тя намира приложение от кулинарията през грижата за оралната хигиена, белите зъби, свежия дъх до почистването на фуги в банята и премахването на петна от тъкани. Оказва се, че содата е не по-малко ценна и в градината. Пръскането на растенията със сода ги предпазва от вредители и подпомага по-добрата реколта при културите, отглеждани за храна. Ако овладеем тайните как да пръскаме краставиците със сода, ще се радваме на добра реколта, защото содата е цяр и лек за вкусния зеленчук, разхлаждащ ни през лятото.

Най-добрият начин за отглеждане на краставици за ЧУДЕСНИ резултати

Как действа содата на краставиците?

Стремите се да отгледате здрави краставици, незасегнати от болести и вредители? Всеки градинар би искал именно това, тъй като внезапна болест може да унищожи реколтата му и трудът, който е положил, да се окаже безсмислен. Предпазвайки краставиците от болести и вредители, вие си гарантирате добре реколта и вкусни домашно отгледани краставици за летните салати и таратори. Използвана върху краставиците, содата  е икономичен, изгоден,  лесен и ефективен начин да предотвратите развитието на болести като брашнеста мана, която съсипва реколтата.

Как да приготвим разтвор от сода за пръскане на краставиците?

Освен чудното в кухнята, наречено сода за хляб, което има десетки приложения, са ви нужни препарат за миене на съдове, вода и масло. Смесете 1 супена лъжица сода за хляб в галон вода заедно с мек препарат за съдове и малко масло. Простичка и лесна рецепта, която спасява краставиците ви.

Защо мързеливите градинари засаждат краставици през юли?

Как да пръскаме краставиците?

Правилното поведение по отношение на ситуацията е да се информираме за точната рецепта за приготвяне на разтвора със сода и да се въоръжим с пулверизатор. Важно е да се знае по отношение на пръскането, че то не трябва да е през деня, когато слънцето е най-силно и когато всяка капка, попаднала върху растение, се превръща в лупа, привличаща още по-силно слънцето и водеща до пресушаване на растението, което е пагубно за краставиците. Изпарението също би било проблем за реколтата, така че е важно да внимавате по кое време на деня извършвате пръскането.

Като честота на пръскане имаме добра новина – то се извършва само веднъж седмично, което е голямо облекчение за хората, които искат да си отгледат краставици, но нямат достатъчно време.

Друго ценно предимство на пръскането на краставиците със сода за хляб е ниската цена на содата. Тя е икономичен, евтин и изгоден продукт, който пести от бюджета ви.

Сред най-важните предимства, които могат да предопределят избора ви – готов или купен препарат – е, че това е еко решение, което не съдържа химия. Содата е хранителен продукт, което я прави напълно безопасна, а отгледаните по този начин краставици зеленчук, лишен от химия.

Ако спазвате правилата за пръскане на краставиците със сода за хляб и ако знаем точната рецепта и я съблюдаваме, то ще се радваме на богата реколта и краставици, предпазени от мана. Методът действа превантивно и е доказано ефективен. Ако обаче имате проблем с краставиците и този проблем не съумявате да го отстраните, то непременно потърсете съвета на специалист, тъй като всяко заболяване може да обхване цялата реколта .

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Реанимиране на гнила орхидея, след което тя отново ще цъфти красиво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com