Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да разпознаем истинските листа на разсада и защо те са толкова важни

03 април 2024, 05:10 часа

Отглеждането на растения от семена може да бъде полезен и вълнуващ начин да добавите нови сортове в градината си. Много от най-добрите и най-необичайни сортове зеленчуци просто не се предлагат в местния разсадник и единствената ви възможност е да отгледате тези растения от семена. Но за да отгледате тези необичайни сортове, трябва да знаете нещо за засаждането на разсад.

Още: Ето как да закалите разсада си преди да го засадите в градината

Как да пресаждаме разсад

Един от често задаваните въпроси от хора, които отглеждат растения от семена, е: "Как да разбера кога разсадът ми е достатъчно голям, за да го преместя в градината?" Това е добър въпрос, който трябва да зададете, когато се учите как да създавате растения от семена, защото засаждането на разсада в градината в подходящия момент е от решаващо значение за развитието му по-късно. Ако ги поставите навън, преди да са готови, може да им е трудно да оцелеят в условията на природните стихии. Ако чакате твърде дълго, разсадът може да се окаже затворен в саксия.

Когато става въпрос за това как да пресаждате разсада, няма точно и ясно правило за това колко високо трябва да бъде растението, преди да го изнесете в градината, поради факта, че различните растения израстват до различни размери. Освен това количеството светлина, което получава разсадът, може да повлияе на това колко бързо расте растението на височина, когато отглеждате растения от семена. Ако няма достатъчно светлина, растението може да порасне много бързо на височина, но това растение може да е или да не е готово за засаждане навън. Най-добрият начин да прецените дали растението е достатъчно голямо, за да го засадите в градината, е да погледнете броя на листата.

Истински листа на разсада

Общото правило е, че когато разсадът има три-четири истински листа, той е достатъчно голям, за да бъде засаден в градината (след като е бил закален). Когато засаждате семе, първите листа, които се появяват, са котиледоните. Тези листа ще изглеждат различно от листата, които ще израснат по-късно. Предназначението на тези листа е да осигурят складирана храна на разсада за кратък период от време.

Истинските листа израстват скоро след котиледоните. Истинските листа се появяват и започват да генерират енергия чрез фотосинтеза, която ще помогне за изхранването на растението до края на живота му. За правилното развитие на растението е важно да се уверите, че то има достатъчно такива листа, които да го поддържат, когато е засадено в градината.

Още: Често срещани болести при младия спанак: Ето как да се справите

Само не забравяйте, че не височината, а броят на истинските листа на растението определя кога трябва да засадите разсада навън. Но дори когато семената ви са достатъчно големи, за да ги засадите, уверете се, че сте закалили разсада си, преди да го засадите. Когато отглеждате растения от семена, искате те да са достатъчно подготвени, за да се превърнат в красиви растения, които ще ви осигурят изобилие от вкусни зеленчуци.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес