Как да се грижим правилно за бегониите?

9476
Как да се грижим правилно за бегониите?
Снимка: Nyles McNierney / Pixabay

Бегониите са популярни и жизнени цъфтящи растения, които придават елегантност на градините, закритите помещения и дори на висящите кошници. Правилната грижа е от съществено значение, за да се гарантира, че тези растения процъфтяват и показват зашеметяващите си цветове постоянно. Предлагаме ви изчерпателно ръководство за това как да се грижите правилно за бегониите.

1. Светлина: Бегониите обикновено предпочитат ярка, непряка светлина. Поставете ги на места с филтрирана слънчева светлина, например под дърво или на място с променлива слънчева светлина. Твърде много пряка слънчева светлина може да изгори деликатните им листа, а недостатъчната светлина може да доведе до слаб растеж и по-малко цветове.

Какво трябва да знаем за отглеждането на бегония вкъщи?

2. Почва: Бегониите виреят добре в добре дренирана почва, богата на органични вещества. Смес от торфен мъх, перлит и качествена смес за саксии е подходяща. Уверете се, че почвата е постоянно влажна, но не и преовлажнена, тъй като бегониите са податливи на кореново гниене при прекалено влажни условия.

3. Поливане: Правилното поливане е от решаващо значение за бегониите. Поливайте ги, когато горният сантиметър на почвата се почувства сух при допир. Избягвайте преполиването, тъй като прекомерната влага може да доведе до загниване на корените. Препоръчва се поливане от основата, за да се запазят листата сухи и да се предотвратят гъбични заболявания.

4. Влажност: Бегониите ценят по-високите нива на влажност, особено ако се отглеждат на закрито. За да увеличите влажността, можете да поставите в близост до растенията тава, пълна с вода и камъчета, или да използвате овлажнител. От време на време листата могат да бъдат разпръсквани.

5. Температура: Бегониите предпочитат умерени температури между 15°C и 24°C. Предпазвайте ги от екстремни студове и горещини, тъй като те са чувствителни към температурни колебания. Ако се отглеждат на открито, е необходимо да ги внасяте вътре по време на мразовито време.

6. Наторяване: Подхранвайте редовно бегониите през вегетационния период с балансиран, водоразтворим тор. Спазвайте инструкциите на опаковката и избягвайте прекаленото торене, тъй като прекомерното количество хранителни вещества може да доведе до натрупване на соли в почвата.

Бегония: Лесно за отглеждане и красиво растение за вашия дом

7. Подрязване: Редовното подрязване спомага за поддържане на формата на бегонията и насърчава по-буйния ѝ растеж. Подрязвайте върховете на стъблата, за да стимулирате разклоняването, и премахвайте изтощените цветове, за да удължите периода на цъфтеж.

8. Борба с вредителите: Следете за често срещани вредители като акари, акари и паяжини. Редовно преглеждайте бегониите си и ако има вредители, третирайте ги с инсектициден сапун или масло от нийм.

9. Засаждане в саксии: Ако отглеждате бегонии в контейнери, уверете се, че саксиите имат дренажни отвори, за да предотвратите преовлажняване. Пресаждайте растенията на всеки 1-2 години, за да освежите почвата и да осигурите повече пространство за растеж.

10. Зимни грижи: При по-студен климат пренесете бегониите на открито вътре преди първите слани. На закрито намалете поливането и оставете растенията да почиват през зимните месеци. Подрязвайте всякакъв слаб растеж в началото на пролетта.

Като следвате тези съвети за грижа, можете да се радвате на здрави и жизнени бегонии, които възнаграждават усилията ви с изобилие от цветни цветове през целия вегетационен период.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com