Как да се грижим за алое вера през зимата?

17706
Как да се грижим за алое вера през зимата?
Снимка: iStock

Неоспоримите ползи на алое вера за здравето и красотата са известни от хилядолетия, като древните египтяни са били толкова впечатлени от въздействието му, че го наричали „растение на безсмъртието“. Независимо дали го приемате вътрешно, закупувайки алое вера за пиене от даден бранд, използвате козметика, в която е вложено алое вера, или просто отчупвате от листото на домашното растение и втривате в кожата си директно от него гела, няма как да не сте почувствали благотворното му въздействие и силата, скрита в това зелено растение.

Невероятни ползи от АЛОЕ ВЕРА за здравето и красотата

Ползите от алое вера

Преди да проверим как да се грижим за алое вера през настоящия студен сезон, нека да видим защо да го правим, какво ни дава растението и защо е толкова полезно за нас. Ползите от алое вера са свързани с:

  • помага при изгаряния и рани за по-бързото им зарастване и възстановяването на кожата,
  • унищожава някои бактерии, които могат да бъдат изключително опасни за здравето, тъй като притежава ясно изразени антибактериални свойства,
  • подходящо е за грижа за устната кухина – за венците, против плака, против кариеси,
  • решава проблеми, свързани с храносмилателната система, облекчава запека,
  • подходящо е за пациентите с диабет, тъй като помага за понижаване на кръвната захар,
  • полезно растение за черния дроб,
  • продукт, идеален за здрави, бляскави, красиви и млади кожа, коса и нокти,
  • притежава изразени антиоксидантни свойства, дължащи се на съдържащите се в растението фитонутриенти.

Как да се грижим за алое вера през студените месеци?

Растението е топлолюбиво и за да се радваме на ползите му, следва да полагаме максимални грижи към него през зимата. Как да се грижим за алое вера в дома си, когато температурите вън спаднат и времето е неблагоприятно за зеленото чудо, обичащо слънцето и топлината?

Най-подходящите места за поставяне на алое вера в дома ви

1. Осигурете топлина на растението, не го оставяйте на терасата, дори да е остъклена, или в помещение, което не се отоплява. Не е случайно, че наричат алое вера „лилия от пустинята“. Растението не обича много вода, понася идеално сушата и високите температури. И когато вън вече е зима, оцеляването му зависи изцяло от вас и от топлината, която му осигурите. И ако съветът е да внимавате с поливането през лятото, то през зимата може съвсем да си спестите тази дейност. Или да капвате по няколко капки 1-2 пъти месечно. Това ще е достатъчно на вашето алое вера, което има опасност да се окаже преполивано през зимата и това да се превърне в източник на проблеми, тъй като влажната почва може да бъде буквално погубваща растението.

2. Осигурете широка саксия за максималното удобство на растението. Кореновата система се разпространява настрани, а не надолу, което прави избора на дома му – съда, в който ще се отглежда растението, важен. Широка, а не дълбока саксия, е точното решение. Осигурете и отличен дренаж.

Невероятните свойства на Алое Вера

3. Търсете слънчевата светлина и в студа, но от прозорците на топло помещение. Ако пред вас стои въпросът как да се грижим за алое вера през зимата, имайте предвид, че слънцето е балсам за растението, източник на здравето му. Когато има слънце през прозорците ви, поставете го да се препича там, ще ви бъде благодарно.

4. Не посягайте към подхранването и торенето през зимата. Алое вера се намира в състояние на латентност през студения сезон, поради което торенето, подобно на поливането, е нежелателно и води до катастрофални последствия за здравето на растението.

5. Пазете растението от замръзване. Замръзването, едно-единствено дори, е пагубно за растението, което ще рече не просто да не го забравяте на открито или в студено помещение дори за малко, но и да не обикаляте в студа през зимата с часове, след като сте си закупили алое вера от цветарския магазин. Приберете се и оставете растението на топло в дома ви.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Най-добрият тор за динята е този

Най-добрите сортове тиквички са тези

Торене на къпините през април - ето как се прави

Защо опитните градинари поръсват лехите с елда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com