Как да се грижим за стайните растения през отоплителния сезон

14729
Как да се грижим за стайните растения през отоплителния сезон
Снимка: iStock

По време на зимния отоплителен сезон е нужно да сме внимателни със специалната грижа за стайните растения, в противен случай те просто може да не го преживеят. Елементарните съвети, дадени от експертите, ще ви помогнат да разберете как да поливате и къде е по-добре да поставите растенията в дома си.

1.            Преди да полеете цветето, трябва да вкарате пръста си в почвата на дълбочина от два до три сантиметра. Ако усетите лека влага, тогава растението има достатъчно вода. Твърде сухата или влажна почва показва недостатъчно или прекомерно поливане.

2.            Също така е възможно да се определи дали растенията получават достатъчно вода, като погледнете състоянието на листата. Ако пожълтяват, поливането трябва да бъде ограничено, но изсъхналите кафяви връхчета на листата показват необходимостта от по-често и обилно поливане.

3.            Прахът по листата пречи на фотосинтезата, което е лошо зарастенията през зимата, когато вече им липсва светлина. Необходимо е редовно да избърсвате праха от листата и не забравяйте да ги пръскате.

4.            Стайните растения не трябва да се поставят твърде близо до нагреватели, за да се предотврати бързото изсъхване на почвата. Вместо да поставите растението на перваза на прозореца, където получава повече светлина, можете например да го окачите близо до прозорец.

При липса на време за зимни грижи трябва да се пзаложи на бромелията, която не обича ярка светлина и може да мине без поливане за една седмица дори през зимата, споделят градинари.

7 растения, които можеш да отглеждаш дори в банята

Повечето домашни цветя се справят добре в банята. Това не е трудна среда за тях, защото тропическите растения, които са предимно стайни...

Добре е да се знае и какво да правите със стайното растение веднага след като сте го купили от магазина. Така ще се избегне смъртта на растенията заради трудната адаптация към променящия се микроклимат.

След покупката е важно правилно да транспортирате растението, да го прегледате за повреди и да създадете необходимите условия.

Правилно транспортиране

Качеството и точността на транспортирането определят колко бързо цветето ще се справи със стресовата ситуация. Не отказвайте опаковката, дори ако навън е топло. Не се препоръчва закупуването и транспортирането на стайни растения, когато навън е студено. Измръзването е една от основните причини за последващата смърт на цветята.

Адаптиране към стайна температура

Кои цветя от какво пречистват въздуха вкъщи?

В днешния свят е все по-обсъждано пречистването на въздуха в нашите апартаменти, поради голямото му замърсяване от много неблагоприятни...

Новото цвете не трябва да се поставя веднага на избраното място. Необходимо е да се даде на растението 30-40 минути, за да свикне със стайната температура. Експертите препоръчват за това да изберете коридор, антре или остъклен балкон. За да протече безпроблемно затоплянето, саксията се оставя за кратко покрита с фолио или хартия.

Проверка на растението за повреди

Важно е да извършите първоначалния преглед на растението дори в магазина: проверете стъблата, листата, венчелистчетата за вредители, тъмни петна, плака. Почвата не трябва да мирише на влага, образуването на мухъл на повърхността й е неприемливо.

Основно поливане

Първите няколко дни не трябва да прекалявате с поливането на новото растение. Трябва да дадете цветето, за да свикне с топлината и светлината. Можете да поливате през първия ден, ако горният слой на почвата е сух.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Дори най-упоритите плевели ще изчезнат, ако напръскате с това

Варосване на лозята през пролетта - трябва ли да се прави

Напръскайте прасковите с това през пролетта, за да берете сочни и сладки плодове

5 дървета, които привличат нещастие - НЕ ги засаждайте в двора си

Трябва ли да се варосват овошките преди Великден?

Трябва ли да се отреже първата пъпка на розите?

Засаждане на разсад в градината - по кое време на деня е най-добре да се прави

Пресаждане на нарциси - кога се прави

Направете това с лалетата след цъфтежа им, за да цъфтят ярко следващата пролет

Поливане на рози по време на цъфтежа - как е правилно да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com