Как се отглежда бамбук във вода?

13964
Как се отглежда бамбук във вода?
Снимка: iStock

Декоративният бамбук е непридирчиво растение, което е възможно да бъде отглеждано в най-обикновен съд с вода. Той ще изглежда прекрасно във всяка стая на жилището.

Каква да бъде водата?

Съдът за отглеждане на бамбук е желателно да бъде напълнен с мека вода - дестилирана или филтрувана, като температурата й не трябва да е твърде ниска. Може също така да добавите активен въглен към нея - той предпазва от бактерии.

Необходимо е водата да се обновява веднъж на 10-14 дена. Ако течността започне неприятно да мирише или промени цвета си, може да бъде сменяна по-често. Друго основание за обновяване на водата в съда е увяхването на бамбуковите листа.

Условия на отглеждане

Бамбукът трябва да е на добре проветриво и осветено място. Но не бива да се излага на пряка слънчева светлина, защото това растение не понася ултравиолетовите лъчи.

Ако е близо до прозорец, препоръчително е да го засенчите със завеси. В студен район, напротив, може да се осветява с лампа – защото, ако на растението светлината му е недостатъчна, стъбло ще почне да жълтее, а листата да падат. В такъв случай растежът на бамбука значително ще се забави.

Да не забравяме, че това е тропическо растение – затова е важно да не бъде допуснато преохлаждането му. В студените сезони то трябва да се премести далеч от течения. Не бива да се намира в близост до отоплителни уреди като радиатори и тям подобни - това също влияе отрицателно на развитието му.

Растението е желателно редовно да се полива, но не бива да пръскате листата му. В случай, че въздухът в помещението е твърде сух, до бамбука трябва да поставите съд с утаена вода.

Бамбук за дълголетие и здраве

Подстригване

Ако бамбукът е пораснал твърде много, градинарят трябва да го подреже със специални ножици. Разрезите се правят винаги над възлите. Това е начин да се запази привлекателността на растението. Местата на срязване се мажат с восък или се наръсват с пепел на тънък слой.

Препоръчително е да се подрязва всяка година. В този случай бамбукът ще бъде винаги спретнат, елегантен и привлекателен.

Размножаване

След резитбата останалите странични издънки може да бъдат използвани за размножаване. Главното е да се подберат здрави зелени резници, които предварително се вкореняват в малки епруветки. За да бъде ускорен процесът на поникване на коренчета, е нужно да бъдат направени леки разрези отдолу на резниците.

Самите резници след поява на коренчета обикновено се пресаждат в нисък прозрачен съд – който преди употреба трябва да се извари. Ако градинарят иска да постави декоративни камъчета или черупки във вазата, също е необходимо те да са предварително изварени. Грижата за млади резници е толкова лесна, както и за възрастните растения.

Евентуални проблеми

Когато отглеждате бамбук във вода, е възможно производителят да срещне някои проблеми.

Отгледайте си БАМБУК на късмета сами у дома!

Тъмни петна

Те може да бъдат разположени както върху стъблата, така и върху листата. Признак са на инфекциозно гъбично заболяване. Можете да спасите растението, като използвате всички проверени фунгициди. Трябва да го обработите на проветриво място.

Бавен растеж

Ако при добри грижи бамбукът се развива бавно, това е признак на недостатъчни хранителни вещества. Ситуацията може да се коригира чрез усилено подхранване на растението.

Потъмняване на листата

В случай, че листата потъмняват и бавно гният, това означава, че бамбукът се съхранява в стая с твърде ниска температура. За да може растението да се възстанови от температурния стрес, трябва бъде преместено на топло място. След няколко дни се възстановява.

Съхнене

Ако в стаята е прекомерно топло, растението съхне. Така става и в случай, че е наблизо до радиатор. Щом забележите изсъхване или пожълтяване на листа, съдът трябва да се премести, а водата в него да се смени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com