Как се полива орхидея - ето какви неволни грешки допускаме

4067
Как се полива орхидея - ето какви неволни грешки допускаме
Снимка: iStock

Орхидеите са изискани и красиви цветя, които са несъмнено сред най-предпочитаните цветя за дома. Както може би предполагате, тяхната красота идва със своята цена. Тези цветя изискват специфични грижи и подход, тъй като не се развиват в стандартна почва и не се поливат по обичайния начин. Дори ако сте запознати с техниката на поливане, чрез потапяне на саксиите във вода, със сигурност може да допускате грешки, които оказват влияние върху здравето на вашите орхидеи. В тази статия ще разгледаме как правилно се поливат орхидеи и какви са най-честите грешки, които допускаме при този важен етап от отглеждането им.

Правилно ли поливам орхидеята?

Как се полива орхидея?

Най-многобройните орхидеи, отглеждани у дома, са видове, които в природата обитават върху дървета или камъни, и корените им са адаптирани към този начин на живот. Този факт прави корените на орхидеите уникални в сравнение с другите растения. Следователно, и начинът на поливане е различен. Орхидеите не се поливат върху саксията, както се прави с повечето цветя. Това е само една от многото тънкости, които трябва да знаем, за да осигурим правилната грижа за тези чудесни цветя.

орхидея

Най-честите грешки при поливане на орхидеите

Преполиване:

По-добре е орхидеята ви да остане леко жадна, отколкото да я поливате твърде често. През зимата веднъж седмично обикновено е достатъчно, докато през лятото може да се увеличи броят на поливанията. Преполиването може доведе до загниване на корените, затова е важно да следим кореновата мембрана. Ако е зелена, това е знак за прекомерно поливане.

Еднакво поливане, независимо от почвата:

Различните материали за почва задържат влагата по различен начин. Например, боровата кора задържа вода по-дълго от перлите от въглен или глината. Затова не можем да прилагаме един и същ график за поливане за всички орхидеи. Трябва да внимаваме към материала на почвата в саксията и да регулираме честотата на поливане спрямо това.

Орхидеи: Правилното поливане за здрав и красив цъфтеж

Поливане с чешмяна вода с високо съдържание на калций:

Чешмяната вода, особено ако е богата на минерали и калций, може да бъде вредна за орхидеите. Най-добре е да използваме дъждовна вода, която е по-благоприятна за тяхното здраве.

Поливане през нощта:

Поливането през нощта насърчава развитието на бактерии и гъбични заболявания в растението. Винаги е за предпочитане да поливаме сутрин.

Грешките при поливането на орхидеите са чест проблем, който може да се избегне с подходяща информация и внимание. Спазването на правилния начин на поливане и избягването на често срещани грешки ще гарантира, че вашите орхидеи ще процъфтяват и ще ви радват с красиви цветове. Съобразете се с конкретните нужди на всяка орхидея и следвайте тези съвети, за да осигурите оптимални условия за растеж и разцъфтяване на вашите цветя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com