Как се прави пролетното засаждане на малини?

11348
Как се прави пролетното засаждане на малини?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Дребните ароматни червени плодчета – малините – са сред най-полезните, които може да поднесете на масата. Ниско калорични, но богати на витамини, минерали, антиоксиданти, ценни и като плод за директна консумация, и като съставка за вкусни десерти, малините са добър избор на плод, който да отгледате в градината си, първо, защото ще се радвате скоро на реколта след пролетното засаждане на малини, а не след много години, както е при засаждането на дръвче, второ, защото не се срещат често в търговската мрежа и особено в по-малките места за търговия и градчета. Не на последно място – малините не се отглеждат трудно, ако следвате ценните съвети на градинарите с опит как се извършва пролетното засаждане на малини и как да се грижите за тях.

Пролетното засаждане на малини – всичко, което трябва да знаете, за да се радвате на богата реколта

Малини може да засадите през есента или през пролетта, като опитът сочи, че в по-мразовитите части от страната, където през зимата се наблюдават големи студове и силни виелици, е по-добре да се засадят през пролетта, тъй като е много вероятно да не преживеят зимата при тези сурови условия. В по-меките райони не е проблем да засадите малините и през есента. Що се отнася за пролетното засаждане, предимствата са свързани с избягване на риска от зимните студове и капризите на времето. Малината цъфти сравнително късно, което предпазва цъфтежа от евентуални пролетни аномалии и неочаквани сериозни застудявания.

Още: Торене на малините през пролетта - най-добрите бабини рецепти

-  Къде и кога се засажда малината през пролетта?

Ако сте предпочели пролетното засаждане на малини, трябва да знаете, че около края на месец март е най-подходящото време за целта и че саденето се извършва в предварително подготвена почва – както при повечето култури – изорана и наторена.

-  Разстояние и дълбочина на засаждане

Ако сте напълно начинаещи и никога не сте отглеждали малини, логичен следващ въпрос е свързаният с дълбочината на засаждането и разстоянието между редовете, които се препоръчват за най-доброто развитие на малините. Оставете между редовете около 1.8 метра, а дълбочината на засажадне се старайте да е около 40 см. Естествено, че винаги може да пробвате дали ще ви се отдаде обгрижването на малини, като засадите 2-3 броя. В този случай не е толкова важно да мерите разстояние между редове, просто оставете разстояние между малинките, за да има място, където да се развиват. Независимо дали садите декари, или няколко храста, важно е да сте запознати с последващата грижа за малините, предпочитанията им към почва, поливане, подхранване, за да се радвате на вкусните им плодове и да се увенчаят с успех усилията и трудът ви.

Още: Най-добрите и най-лошите съседи на малините са тези растения

Важни правила и съвети за грижа за малините

Пролетното засаждане на малини е само началото на дълъг и упорит труд и усилия, за да се радване накрая на вкусните плодове. Понякога може да сте късметлии и да откриете, че в старата градина на баба, която сте наследили, някак малините се развиват и плододават сами, но не разчитайте на това и положете нужните адекватни  грижи.

-  През пролетта е важно да подхраните растенията, внасяйки в почвата азот. Идеалното време за това е след цъфтежа на малините. Подходяща за подхранване е и оборската тор, но не през пролетта и не всяка година. Използвайте я през няколко години, след като изорете мястото през есента. Ако срещате колебания относно необходимите ви препарати за растителна защита за борба с най-честите вредители по малините – малиновия бръмбар, листните въшки, малиновото комарче, както и ако се колебаете кои торове и кога точно са ви необходими, как да извършите ценното за малините подхранване и с какво, за да се радвате на богата реколта, винаги може да се консултирате със служителите специализираните магазини, от които закупувате торове и препарати. Не рискувайте и търсете помощ и информация, тъй като грешките, свързани с торене и поливане, както и липсата на адекватна реакция срещу болести и вредители, може да ви струва цялата реколта и да сте хвърлили труда и времето си на вятъра.

- Важно е да познавате и правилата за резитба като например, че всяка година от малините  се премахват плододалите 2-годишни издънки, през втората година от живота на малинките ви се оставят 2–3 издънки на всяко храстче, а останалите се изрязват ниско до земята, а през следващите години броят на плододаващите издънки, които не се режат ниско в земята, трябва да бъде увеличен.

Още: Това е най-опасният тор за малините

В началото отглеждането на малини може да ви сте струва по-сложно, но веднъж разбрали какви грижи трябва да полагате, ще видите, че ще успеете да се справите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com