Това е най-опасният тор за малините

2535
Това е най-опасният тор за малините
Снимка: Magdalena Kozikowska / Pixabay

Всеки градинар, който отглежда малини в градината си, иска да получи богата реколта от големи плодове. Но плодовете често се оказват дребни и не са от най-вкусните. Това може да се случи въпреки редовното поливане и навременното прилагане на торове. Защо реколтата е привидно оскъдна и некачествена, въпреки привидно правилната грижа за растението? Една често допускана грешка е използването на неподходящ тор.

Най-опасният тор за малини

Не всички градинари знаят, че малините не могат да се торят с торове, които съдържат хлор. Този микроелемент се отразява негативно на състоянието на малиновите храсти.

Резитба на малините през пролетта - кога и как се прави

В случая нараства рискът културата да се сблъска с много опасна болест - хлороза. Ако не искате да загубите реколтата си от този вкусен плод, не прилагайте торове, съдържащи хлор

Тайните на торенето на малините

При липса на микро- и макроелементи, плодовете стават по-малки, младите издънки растат слаби, презимуват лошо и по-често са изложени на различни заболявания. Ето защо е важно да се прилага тор от самото начало на градинския сезон. За да бъде торенето най-ефективно, трябва да се придържате към редица правила:

Разсадът на малината не изисква торене през първата година след засаждането, а от втората година торенето се извършва по общата схема, така че растенията да не изчерпват почвата.

Торенето на ремонтантни малини през пролетта се извършва по същия начин. Въпреки това, ако се очаква плододаване само на млади издънки, тогава те трябва да се подхранят с азотни съединения два пъти.

Гранулираните торове се разтварят по-лесно в гореща вода и след това се изчаква разтворът да изстине. В студена вода торовете се разтварят бавно.

Торенето може да се извърши листно или кореново. Листното торене се извършва с по-малко концентрирани разтвори. Листното подхранване е спешна мярка при недостиг на определени вещества и не замества основните приложения. Два часа преди наторяване полейте обилно почвата под растенията. Това ще избегне изгаряния на корените.

Торете малиновите храсти сутрин или вечер, за предпочитане при облачно време.

Храстите реагират както на минерални, така и на органични торове. Органичните азотни торове се прилагат само през пролетта, за да не се предизвика нежелан растеж на растенията по време на плододаване или преди зимуване.

Не превишавайте дозите, посочени на опаковката на тора. Излишъкът от вещества за малините е не по-малко опасен от техния дефицит.

Засаждане на малини - триковете, които трябва да знае всеки градинар

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кои ЦВЕТЯ да засадя през май?

Най-добрият тор за едри и сладки малини се приготвя с 3 лъжици от това

С каква вода се поливат краставиците?

Торене на картофите с пепел - ето как се прави

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com