Как се прави размножаване на орхидеи от корен?

42958
Как се прави размножаване на орхидеи от корен?
Снимка: iStock

Когато орхидеята загуби листата си и стъблата изсъхнат, мнозина несъзнателно се отървават от цветето. Не бързайте обаче. Ако корените на орхидеята са здрави, те могат да се използват като основа за засаждане на ново цвете. Разбира се, този метод не се отнася за всички видове орхидеи.

Cymbidium, Cattleya, Paphiopedilum се размножават вегетативно. Кореновата система на тези видове ви позволява да я разделите така, че да останат няколко псевдобулби на всяка от частите: най-добре е да отрежете част от корена, така че върху него да останат поне три. Също така е важно да се вземе предвид възрастта на растението - не трябва да е младо, за предпочитане е голямо и обрасло.

Правете това редовно, ако искате вашата ОРХИДЕЯ да цъфти

Как да получите и подготвите корена?

Корените на орхидеята са доста крехки, така че трябва внимателно да ги освободите от саксията заедно с почва. След това трябва коренището леко да се разклати, за да се освободят корените от субстрата.

За да разделите коренището, трябва да използвате остър нож или градинска ножица, инструментът трябва да бъде дезинфекциран.

На всяка отрязана част трябва да останат няколко псевдобулби, в противен случай новият храст ще стане твърде дълъг. Секциите трябва незабавно да се третират с натрошен въглен или канела, за да се избегне увреждане на растението от болести или вредители. След обработка части от коренището са готови за засаждане.

Няколко малки тайни за правилно поливане на орхидеите

Процес на засаждане

Обработените части се засаждат в отделни малки контейнери със специален субстрат. Обикновената почва няма да работи, имате нужда от сложен балансиран субстрат за отглеждане на орхидеи. В обикновена почва растението няма да расте и да се развива. Почвата за орхидеи има ниво на киселинност, подходящо за екзотика, балансирано от наличието на минерали и микроелементи, необходими за растежа и развитието.

Почвата трябва да съдържа: натрошени борови кори, торф и кокосови влакна. Почвата не трябва да се смачква, тя трябва да пропуска добре влагата и да позволява на въздуха да прониква. Не забравяйте и за дренажния слой. Контейнерът за засаждане трябва да бъде избран прозрачен и с отвори за дренажи.

След засаждането се препоръчва пръскане на разсада няколко пъти, в противен случай той няма да даде първите истински силни корени и листа. След появата на такива няма да са необходими допълнителни действия, важно е само да се осигурят правилни грижи и оптимални условия за развитие.

Как да се грижим за орхидеите, така че да цъфтят дълго време и многократно?

По-нататъшни действия

Първата стъпка е да се погрижите за осигуряването на необходимата продължителност на дневните часове. За орхидеите това е около 10-12 часа дневно. Най-добрият вариант е дифузното осветление, така че достатъчно количество светлина да пада върху растението, но пряката слънчева светлина да не ги изгаря.

Температурните колебания и течението трябва да бъдат напълно изключени. Температурните индикатори трябва да се поддържат в рамките на 22-24 ° C. Ако стаята е хладна, тогава се погрижете за импровизирана малка оранжерия. С овлажняването основното нещо е да не прекалявате. Препоръчва се поливането да се замени с пръскане. Водата трябва да е чиста, филтрирана, леко топла.

Ако горният слой е сух, тогава можете да го поливате. Ако се страхувате да препълнете, тогава поставете тава под тенджерата и изсипете в нея. В този случай самата орхидея ще вземе необходимото количество влага.

Отглеждането на орхидея от корена ще отнеме много време, но ще ви помогне не само да спестите пари, но и да се почувствате като опитен цветар.

Орхидеите са нежни, фини, изискани и безупречно красиви цветя, на които можете да се любувате с часове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Билката, която задължително трябва да се засади до доматите и краставиците

Кога задължително трябва да подсилим доматите с мая?

Как се прави размножаване на антуриум?

Най-непретенциозното цвете, което всеки трябва да има в градината си

Как се прави размножаване на дървовидна ружа?

Как е правилно да се отглежда жасмин?

Как става размножаването на индийски люляк чрез резници?

Това е най-добрият тор за ябълката през пролетта - клоните ще се счупят от плодове

Ако туята е пожълтяла, направете това, за да я съживите

Най-добрият тор за ягодите по време на цъфтежа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com