Какво е задължително да направим при торенето на ягодите?

27256
Какво е задължително да направим при торенето на ягодите?
Снимка: Getty Images/Guliver

Ягодите са любим плод, който заради романтичния си привкус, невероятните вкусови качества и ползите за здравето е сред най-предпочитаните. Не ни убягна обаче фактът, че вкусът на ягодите, които откриваме в търговската мрежа, опаковани в тарелки, далеч не е онзи, който очакваме, за който мечтае небцето ни и който си спомняме от детството.

Докато размерът на ягодите нараства, а формата и видът им стават все по-съвършени, вкусът за жалост търпи отрицателни промени. Хапват ви се сочни ягоди, оставящи аромат върху устните ви и сладка следа върху небцето, а не безвкусни? За да се насладите на ягоди с вкус на детство, отгледайте ги сами. Не е трудно и не изисква особени усилия, ако знаете как и имате елементарни познания в  градинарството. И тъй като за вкусни ягоди и богата реколта е сред най-важните стъпки торенето, ще разгледаме именно най-честите грешки, които се допускат, и какво е от ключово значение да знаем за торенето на ягодите.

Още: Опитен градинар: Това са най-добрите сортове ягоди

Торенето на ягодите – как и кога?

Осигуряването на хранителни вещества в правилния момент, вид и количество е от ключово значение за развитието на всяка една култура и ягодите не правят изключение.

Първото торене, което не трябва да пропускате, за да се развиват добре ягодите, е в началото на пролетта – март-април в зависимост от това къде ги отглеждате – в планински район, където зимата си тръгва по-късно, или в равнините, където пролетта много по-рано разстила полите си, на открито или в парник. Снегът, ако годината е била снежна, ще ви помогне да се ориентирате – стопили ли се той през пролетта, време е за торенето на ягодите, докато земята е влажна, за да си спестите поливането преди торенето, което ще ви се наложи, ако пропуснете момента и почвата изсъхне. Това първо торене може да направите с разтвор, приготвен  от вас, съдържащ разтворени в 20 литра вода 6 гр. калиев перманганат, чаена лъжичка борна киселина, 2 супена лъжица урея и чаша дървесна пепел. Разтворът е популярен като един от най-хранителните и подходящи за ягодите през  пролетта. Важно е да знаете, че се полива не от високо, а само и единствено в корена.

Други съвети, свързани с торенето на ягодите, които градинарите с опит споделиха с нас, са:

  • Торенето се извършва само на влажна почва, която трябва да е почистена от нападала шума, плевели, мулч и т.н.
  • По време на цъфтеж торенето е силно непрепоръчително освен внасянето на калий и то директно върху листата.  
  • Азотът е от ключово значение за ягодите през пролетта. Осигурете им го, за да се радвате на богата реколта.
  • Ако сте начинаещ, потърсете специализирана литература, свързана с отглеждането и най-вече с торенето на ягодите, за да сте информирани кога какво ви предстои и да планирате по-добре времето си, както и да не изпуснете подхранване или друга важна стъпка в грижата за вкусните плодове.
  • Ако предпочитате готови продукти за торене – химически торове, а не домашно приготвени разтвори, имайте предвид, че ягодите през пролетта се нуждаят от азот, фосфор и калий. Фосфорът отговаря за кореновата система и за добрата реколта, така че се явява най-важен от тези три макроелемента. Ако им ги осигурите, ще се радвате на щедра реколта и вкусни плодове. При липса на фосфор не се надявайте на добра реколта. Внасянето на калий пък позволява на градинските ягоди да придобият устойчивост на стрес при повторни студове, каквито се наблюдават дори през месец май на местата с голяма надморска височина.
  • Не се препоръчва употребата на минералните торове, които съдържат натрий и хлор. Хлорът и натрият са опасни за насажденията от ягоди, тъй като, когато се прекали с тях, оказват токсично влияние върху растенията и ви лишават от ароматната реколта.
  • Начинаещите могат да разчитат на схеми за торенето на ягодите, които много ще ги улеснят. Подобна схема и препаратите обаче трябва да даде специалист, а не непознат анонимен човек онлайн. Грешките в торенето могат да бъдат фатални, така че заложете на сигурно и се вслушвайте само в съветите на професионалистите.
  • Имайте предвид, че в някои случаи торенето се пропуска – ако сте извършили торене преди садене на нови насаждения през първите две години няма нужда да торите – какво облекчение, нали?

Още: Защо опитните градинари засаждат копър и чесън в лехите с ягоди

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Кога е най-доброто време за пръскане на черешите?

Градинар сподели как е правилно да се сее салатата и марулята

Цветята, които издържат дори в жегата

Засаждане на пипер - трябва ли да се използва пепел

Грижа за зеленчуковата градина в зависимост от вида на почвата

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com