Какво представлява мана по доматите?

15760
Какво представлява мана по доматите?
Снимка: iStock

Доматите са едни от най-често отглежданите зеленчуци в градината. Имат нужда от добро поливане, слънчева светлина и добра грижа. Запознайте се с видовете мана по доматите, за да осигурите добри условия на доматите и да ги предпазите.

Маната по доматите се причинява от гъбична инфекция и като всички гъби, те се разпространяват чрез спори и изискват влажни, топли климатични условия, за да процъфтяват. Това са три различни гъби, които атакуват доматите по три различни начина в три различни времена.

Как да се справим с вредителите по доматите?

Септориоза

Септориозата е най-честата мана по доматите и се нарича още петна по листата. Обикновено се появява в края на юли с малки черни или кафяви петна по долните листа. Докато плодовете могат да останат незаразени, загубата на листа може да повлияе на добива, както и да изложи плодовете на слънчеви изгаряния.

Това е най-малко вредната мана по доматите в сравнение с другите. Вашето решение и избягване на проблема може да бъде поливане само в основата на растенията и избягване на градината, докато листата са мокри.

Ранната мана

Ранната мана се появява след обилно завързване на плодове. Първо върху листата се развиват пръстени, наподобяващи мишени, а по стъблата скоро растат язви. Черните петна по почти узрелите плодове се превръщат в големи натъртени петна и плодът започва да пада.

Тъй като реколтата е почти готова за бране, това може да е най-разочароващата мана по доматите. Решението може да бъде просто и лесно. За да предотвратите нахлуването на доматената мана в реколтата през следващата година, изгорете всичко, което гъбата може да е докоснала, включително плодове и листа.

Засяване на ДОМАТИ от семена: Стъпка по стъпка

Късната болест

Късната болест е най-рядко срещаната болест по доматите, но е най-разрушителната за растенията. Бледозелени, напоени с вода петна по листата бързо прерастват в лилаво-черни лезии и стъблата стават черни.

Напада при дъждовно време с хладни нощи и бързо заразява плодовете. Заразените плодове показват кафяви петна с кора и гният бързо. Това е болестта, която е причинила Големия картофен глад през 1840 г. и бързо ще зарази всички картофи, засадени наблизо.

Решението е всички картофи да бъдат изкопани и изхвърлени, както и всички доматени растения и плодове, засегнати от тази доматена мана. Изгорете всичко, което гъбата може да е докоснала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Розите ще цъфтят като луди, ако заровите това до тях

Засаждане на картофи през май 2024: Най-добрите дати

Може ли да се варосват овошките през Страстната седмица?

Ябълковият оцет е много полезен за градината: 5 страхотни идеи как да го използвате

Имате домати в градината: Ето как да предотвратите гниене

Какво да засадим до прецъфтяващите пролетни цветя: 8 зашеметяващи идеи

Каква е причината за къдренето на листата при доматите?

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Как се прави засаждане на праскова от костилка?

Ето кои растения ще ви помогнат да прогоните голите охлюви от градината си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com